Wykonanie
Kiedyś, jako studentka jeszcze, postanowiłam sprawić przyjemność mojemu Ojcu i przygotować
pstrąga inaczej niż zazwyczaj robiła to Mama. Upiekłam go w folii z różnymi dodatkami, nie pamiętam już jakimi – zresztą nieistotne. Zaskoczyła mnie jego reakcja. Okazało się bowiem, że mój stworzyciel nie uznaje pieczonej
ryby – liczy się tylko ta z patelni. Podaję zatem przepis na smażonego
pstrąga z nienachalnym dodatkiem zezłoconych na
maśle migdałów – dla patelnianych ortodoksów 😉

Składniki (na 3 porcje :)):3
pstrągi2-3 łyżki klarowanego
masła3 łyżki
płatków migdałowych3 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprzmąka pszenna (do obtoczenia ryb)
Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz
pieprzem i
solą, pokrop
sokiem z cytryny. Odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Po tym czasie obtocz w
mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym
maśle przez około 5 minut z każdej strony*.Po zdjęciu
ryby z patelni wrzuć na nią
migdały i smaż aż się zezłocą. Następnie polej
rybę masłem z
migdałami, udekoruj cząstkami
cytryny i wcinaj 😉


*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką –
ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkość 😉Zainspirowałam się przepisem Macieja Kuronia z książki „Potrawy z ryb”Related Posts
Pstrąg z patelni w sosie
koperkowymBiscotti di Prato (cantucci)
Pstrąg pieczony z
cytryną i
masłem ziołowym (w papilotach)
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami