Wykonanie
Zrobienie sosu do
makaronu to właściwie chwila. Wystarczy kilka składników, które pewnie znajdą się w każdym domu a zresztą można modyfikować całość dowolnie. Zanim
makaron się ugotuje już na patelni mamy coś w czym można go "utytłać" i szybko podać. To ważne kiedy mamy mało czasu albo jesteśmy padnięci po całym dniu i nie mamy ochoty stać przy garach a w brzuchu
kiszki grają koncert.

składniki:
makaron penne rigate
cebulaoliwapomidory z
czosnkiem i
ziołami - puszka albo słoik
koncentrat pomidorowy 30%serek topiony śmietankowyprzyprawa "
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią"do smaku:
oregano,
bazylia,
sól,
cukier,
pieprz mielony kolorowysposób przygotowania: Nastawiłam duży garnek z
wodą a kiedy się zagotowała osoliłam i wrzuciłam kluchy - wzięłam 9 garści penne rigate (rurki skośne) na 3 porcje + po garstce "dla kucharza".Zanim
woda zawrzała ja wzięłam pół dużej
cebuli, drobno posiekałam, wrzuciłam do rondla z rozgrzaną 1 łyżką
oliwy, podsmażyłam aż się zeszkliła. Dodałam słoik (0 , 33 l)
pomidorów bez skórki z
czosnkiem i
ziołami oraz 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%. Dolałam troszkę
wody i dosypałam 1 czubatą łyżeczkę
przyprawy "
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią" oraz 1/2 łyżeczki
suszonego oregano. Dusiłam kilka minutek. Doprawiłam
solą,
pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną
cukru. Na koniec dodałam 100 g
serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków
bazylii, wymieszałam dokładnie żeby
serek się rozpuścił.
Makaron odcedziłam i dodałam do sosu - wymieszałam aby sos oblepił kluski i wyłożyłam porcje na talerze. Oprószyłam jeszcze
przyprawą z
suszonych pomidorów i przybrałam listkiem
bazylii.