Wykonanie
Taki zwykły obiad bo jak się lata po festiwalach to na gotowanie czasu i ochoty mniej :-))) Ale bardzo smakował, nawet Żarłoczkowi, który za
papryką nie przepada.
składniki:300 g
mięsa mielonego z udźca
indyka1
jajko6 łyżek
mleka4 czubate łyżki
bułki tartej2 łyżeczki mielonej,
słodkiej paprykido smaku:
sól,
pieprz mielony2 - 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%1 łyżeczka
mąki pszennej1/2 szkl.
śmietany 18%1,5 szkl. pokrojonej w drobną kostkę
papryki (najlepiej kolorowej)1
cebulado smażenia:
olejsposób przygotowania: Połowę
bułki tartej zmieszałam z
mlekiem i dodałam do
mięsa, wbiłam też
jajko. Doprawiłam
solą i 1 łyżeczką
papryki mielonej, wyrobiłam masę dokładnie. Uformowałam 6 okrągłych klopsików, lekko je spłaszczyłam i obtoczyłam w reszcie
bułki. Smażyłam do zrumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju a następnie przykryłam, podlałam odrobiną
wody i poddusiłam kilka minut.
Cebulę obrałam, posiekałam. W rondlu rozgrzałam troszkę
oleju, zeszkliłam dobrze
cebulę, dosypałam resztę
papryki mielonej, rozmieszałam w tłuszczu, dosypałam
paprykę świeżą i mieszając smażyłam 3 - 4 min. aż
papryką zmiękła. Dodałam koncentrat, wlałam 2 - 2,5 szkl.
wody i zagotowałam.
Śmietanę rozrobiłam z
mąką i odrobiną
soli, zahartowałam niewielką ilością płynu i dodałam do rondla, zagotowałam, doprawiłam
solą i
pieprzem. Do powstałego sosu włożyłam klopsiki żeby się zagrzały.
Podłam z
kaszą gryczaną i surówką.