ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowa z figami w waniliowym kremie

Tarta migdałowa z figami w waniliowym kremie

nazwa

Wykonanie

Przymierzałam się do świeżych fig jak pies do jeża. Jakoś nie miałam wcześniej odwagi ich kupić i spróbować a teraz śmieję się sama z siebie i swojej głupoty. Czasami przecież wrzucam do koszyka jakąś nowość właściwie bez zastanowienia a czasami opanowuje mnie beznadziejna blokada bo i chciałabym, i boję się. Przełamałam się przedwczoraj wpadając do marketu prawie biegiem, po bardzo szybkie zakupy późnym wieczorem i gdy natknęłam się na śliczne, świeże figi już się nie wahałam.
składniki:
CIASTO - 100 g mielonych migdałów
130 g mąki pszennej krupczatki
2 łyżki mąki kukurydzianej
125 g masła albo margaryny
2 szczypty soli
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko z dużego jajka
1 łyżka lodowatej wody
KREM - 500 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
100 g cukru drobnego
4 żółtka
80 g mąki pszennej
DODATKI - 5-6 świeżych dojrzałych fig
duża garść płatków migdałowych
1 czubata łyżeczka galaretki cytrynowej w proszku
10 łyżeczek wody
sposób przygotowania: CIASTO - mąki zmieszałam z solą i migdałami, dodałam pokrojone na małe kawałki masło i posiekałam. Dodałam żółtko i wodę, zagniotłam szybko, zawinęłam ciasto w folię i schowałam do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkowałam podsypując odrobiną mąki krupczatki i przeniosłam płat do formy - u mnie tortownica śr.26 cm. Wyrównałam ciasto łyżką formując brzeg wys. ok. 3 cm.. Nakłułam ciasto widelcem i odstawiłam do lodówki na kolejne 40 min.. Piekarnik nagrzałam do 200 st. C i wstawiłam formę z ciastem, piekłam ok. 20 min. aż ładnie się zezłociło.
KREM - laskę wanilii przekroiłam wzdłuż na pół, zeskrobałam nasionka i wrzuciłam razem z laską do mleka. Zagotowałam i wyjęłam kawałki laski. Żółtka przełożyłam do miski, dodałam cukier i postawiłam naczynie na garnku z lekko wrzącą wodą. Ubijałam aż masa zbielała, stała się bardzo puszysta a cukier zupełnie się rozpuścił. Trzeba uważać żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica - co jakiś czas nagrzaną miskę można zdejmować w garnka i ubijać dalej. Do puszystej masy wsypałam mąkę, zmiksowałam a następnie zestawiłam miskę na blat i miksując pomalutku wlewałam gorące waniliowe mleko. Przelałam masę do rondla i intensywnie mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam chwilę aż masa zgęstniała.
TARTA - na gorący, podpieczony spód wylałam lekko przestudzony krem. Na wierzchu ułożyłam opłukane, pokrojone na ćwiartki figi i wstawiłam formę ponownie do piekarnika. Tym razem piekłam ok. 40 min. w temp 140 st.C.. Po upieczeniu wystudziłam.
Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie i gdy zaczęła tężeć posmarowałam wierzch tarty. Posypałam podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/tarta-migdaowa-z-figami-w-waniliowym.html