Wykonanie
Karpatka- hmmmm smak dzieciństwa, ciasto, które lubią chyba wszyscy. Przynajmniej ja nie znam nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam
powiem, że nigdy jej nie robiłam, sama nie wiem z jakiego powodu. Pamiętam z dzieciństwa, że to ciasto często gościło na
stole, i było przepyszne, bardzo szybko z tego stołu znikało. Mama robiła karpatkę w dużej blaszce i pamiętam jak każdy na cukrze pudrze zaznaczał jaki będzie jego kawałek i tak znikało w mig ;-)) hehehehehCoś mnie tchnęło i postanowiłam przyrządzić karpatkę. Przepis i sposób wykonania podaje poniżej.;-)Buziaki!
SKŁADNIKI NA CIASTO:- szklanka
mąki- 125 g
masła lub
margaryny- 4 duże
jajka- 250 ml
wody- 3 szczypty
soliZagotuj
wodę (osoloną) z
masłem w rondelku, zdejmij z płyty, za pomocą trzepaczki ucieraj ciasto, dodając
mąkę.Ruchy powinny być płynne i szybkie, postaw rondelek na płycie i dalej ucieraj.Przez około 3 minuty. Zdejmij z ognia.Ciasto powinno wystudzić się do temp około 50 stopni, teraz dodajemy po
jajka.
Jajka wcześniej należy za pomocą trzepaczki roztrzepać.Proces ten jest bardzo ważny, dodajemy po około 2 łyżek jej i ucieramy masę. Jak ciasto wchłonie płyn z
jajek, dodajemy kolejną partię.Ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca (temp. 190 stopni C).Nigdy nie otwieramy drzwiczek przy pieczeniu blatów do karpatki!Ciasto rozprowadź łyżką na dwóch blaszkach wyłożonych pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.Ciasto pieczemy około 25 minut. Ja ostatnie 10 minut z termoobiegiem.Wyjmujemy studzimy na kratce.
SKŁADNIKI NA KREM DO KARPATKIJa jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam że zdecydowanie bardziej pasuje do kremówek niż karpatki.- 1
budyń waniliowy- ziarenka z 1/2
laski wanilii- 350 ml
mleka tłustego- 150 ml
śmietanki 36%- 120 g
masła- 3 łyżki
cukru- 3
żółtka- 1 kopiasta łyżka
mąki pszennejW rondelku rozpuść
margarynę, wlej
mleko (250 ml),
śmietankę, dodaj
cukier,
wanilię. Zagotuj.W kubku rozmieszaj w pozostałym
mleku (100ml)
budyń i
mąkę ziemnaiczaną. Szybkim ruchem wlej do rondla i ucieraj trzepaczka (tzw. rózgą).Gotuj masę 3 minuty. Ciaglę mieszając inaczej masa się przypali!Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut. Dodawaj po
żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe!Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch.Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze).Po całkowitym wystudzeniu posyp
cukrem pudrem.Ciasto należy przechowywać w lodówce!PYSZNOŚCI!
PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
SMACZNEGO!