ßßß
Składniki :25 g drożdży,125 g margaryny lub masła,200 ml mleka,szczypta soli,1 łyżeczka węglanu amonu (amoniak),100 ml cukru,4 żółtka,700-800 ml mąki pszennej.Do posmarowania:1 jajko,Do dekoracji:(płatki migdałowe lub 100 ml cukru pudru i 3/4-1 łyżka stołowa wody).Wykonanie :Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, dodać mleko i podgrzać do temp. 37 st. C. Zalać nią drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać sól, węglan amonu (amoniak), cukier, żółtka i prawie całą mąkę.Energicznie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, błyszczące i będzie odchodzić od brzegów miski. Posypać je cienką warstwą mąki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (40 minut).Zagnieść ciasto w misce. Dodać tyle mąki, by stało się lekkie i gładkie. Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować na okrągłe placki. Pokroić każdy placek na 8 rożków. Nałożyć na nie odrobinę nadzienia i zwijać zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka. Położyć na nasmarowanych bądź przykrytych papierem do pieczenia blachach, przykryć ściereczką i zosatwić do wyrośnięcia, aż prawie podwoi swoją objętość. Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Ewentualnie posypać migdałami. Piec na środkowej części piekarnika w temp. 250 st. C przez 8 minut. Zostawić do ostygniecia na kratce przykryte ściereczką.
