ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa na ostro

Zupa dyniowa na ostro

nazwa

Wykonanie

Zaczął się czas dyni a ja bardzo ją lubię. Już lubię bo kiedyś jakoś nie przepadałam. Prześladowała mnie zmora z dzieciństwa w postaci zupy dyniowej na mleku z zacierkami. Straszydło zostało jednak przegonione innymi wersjami dyniówek, takimi jakie trafiają w mój smak i gust. Oto jedna z nich.
składniki:
ok. 2 szkl. miąższu dyni pokrojonego w niedużą kostkę
2 ziemniaki
1 cebula czerwona
1/2 papryczki chili - ilość w/g własnego smaku bo każdy inaczej odczuwa ostrość
2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, kolendry, cynamonu
3 - 4 szkl. wywaru warzywnego
do smaku: sól, odrobina cukru
do przybrania: szczypiorek, chili, posiekana cebula czerwona
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam i zeszkliłam w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dosypałam przyprawy (kumin, kolendrę, cynamon) i posiekane drobniutko chili bez pestek. Smażyłam kilka chwil mieszając aż uwolnił się aromat przypraw. Następnie wrzuciłam pokrojone ziemniaki i dynię, chwilę smażyłam mieszając żeby warzywa obtoczyć w przyprawach. Całość zalałam wywarem jarzynowym i gotowałam na małym ogniu ok. 20 - 30 min. - warzywa muszą się rozpadać i naturalnie zagęścić zupę. Na koniec przyprawiłam całość solą i odrobiną cukru. Podawałam przybraną cebulką, chili i szczypiorkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/zupa-dyniowa-na-ostro.html