Wykonanie
Po raz kolejny wykorzystałam jeden z moich ulubionych przepisów na proste ciasto zagniatane z
serem. Można z niego wycinać różne
ciasteczka albo nadziewać
owocami czy
marmoladą. Szybko się robi a to ważne przy domowych głodomorkach.

składniki:250 g
masła albo
margaryny200 g
sera białego półtłustegook. 2 szkl.
mąki pszennej luksusowej1/3 łyżeczki
solikilka kropli esencji waniliowejkilka/kilkanaście
śliwek - użyłam
owoców odmiany Mieszaniec4 łyżki
cukru zmieszanego z 1 łyżeczką
cynamonu2 czubate łyżki
cukru pudru na
lukier:
cukier puder + sok z połowy
cytryny i ew. odrobina
wodysposób przygotowania: Do miski włożyłam miękkie
masło,
ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam
sól,
wanilię i
mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej
mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na pół godzinki do lodówki.
Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do
cukru z
cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół
śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z
cukru pudru i
soku cytrynowego.Wielkość, a co za tym idzie ilość
ciasteczek, zależy od tego jak duże kółka będziemy wycinać i jak duże kawałki
owoców włożymy do środka.