ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki pieczone ze śliwkami

Kruche pierożki pieczone ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny wykorzystałam jeden z moich ulubionych przepisów na proste ciasto zagniatane z serem. Można z niego wycinać różne ciasteczka albo nadziewać owocami czy marmoladą. Szybko się robi a to ważne przy domowych głodomorkach.
składniki:
250 g masła albo margaryny
200 g sera białego półtłustego
ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej
1/3 łyżeczki soli
kilka kropli esencji waniliowej
kilka/kilkanaście śliwek - użyłam owoców odmiany Mieszaniec
4 łyżki cukru zmieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
2 czubate łyżki cukru pudru na lukier: cukier puder + sok z połowy cytryny i ew. odrobina wody
sposób przygotowania: Do miski włożyłam miękkie masło, ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam sól, wanilię i mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na pół godzinki do lodówki. Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do cukru z cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Wielkość, a co za tym idzie ilość ciasteczek, zależy od tego jak duże kółka będziemy wycinać i jak duże kawałki owoców włożymy do środka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/kruche-pierozki-pieczone-ze-sliwkami.html