ßßß Cookit - przepis na Ciasto gryczane z nektarynkami

Ciasto gryczane z nektarynkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto z mąki gryczanej miałam już dawno gdzieś w głowie, bałam się tylko spróbować bo czy w ogóle wyjdzie? W blinach zawsze mieszałam pół na pół gryczaną z pszenną bo ta pierwsza mniej kleista . . . Ale jak to mówią - raz kozie wio więc koza o wdzięcznym imieniu Pyzula ukręciła placuszek i jest nim zachwycona. Jest po prostu pyszny.
składniki:
180 g masła albo margaryny - ja jednak wolę masło :-)
150 g cukru
skórka starta z jednej dużej cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 jajka , rozdzielone na żółtko i białko
210 g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
3 łyżeczki miodu gryczanego
3 duże nektarynki
dodatkowo: 3/4 szkl. grubo pokruszonych orzechów włoskich
4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
4 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sposób przygotowania: Nektarynki sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Białka ubiłam na sztywno dodając sól, odstawiłam. Bardzo miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą, białawą masę. Dodałam skórkę, esencję i cały czas miksując dodawałam stopniowo po jednym żółtku a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszałam delikatnie, ale dokładnie pianę z białek. Masę przełożyłam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Koliście ułożyłam kawałki owoców wciskając je lekko w ciasto. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 50 min. - trzeba sprawdzić patyczkiem zanim wyjmiemy. Wierzch mi się mocno rumienił więc przykryłam go arkuszem papieru d/pieczenia.
Na patelni podprażyłam orzechy a kiedy zaczęły się rumienić dodałam miód, śmietankę, masło i sok z cytryny. Całość gotowałam kilka minut aż masa nieco zgęstniała i wtedy wylałam ją na przestudzone ciasto i odstawiłam.
Ciasto wyszło super - pulchniutkie, delikatne i bardzo smaczne. Na pewno będę je piekła jeszcze wiele razy i pewnie w różnych wersjach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/ciasto-gryczane-z-nektarynkami.html