Wykonanie

Tort dla Misiów lub małych Pszczółek ;-). Na pysznym,
orzechowym biszkopcie z puszystym kremem
miodowym. Tort jest delikatny - smak
miodu w torcie jest bardzo subtelny,
między innymi dzięki temu, że do wykonania użyłam łagodnego
miodu akacjowego. Tort został przygotowany z myślą o dzieciach. Jest dość prosty w wykonaniu i nie skomplikowany do 'złożenia', wymaga jedynie pieczenia
biszkoptu w dwóch różnych formach, a za jedną z nich posłużyła mi metalowa miska ;-). Do ozdoby
tortu użyłam barwników do żywności, lecz nie są one koniecznością - tort wspaniale będzie się prezentował również w wersji białej. Bardzo polecam :-).Składniki na
biszkopt orzechowy:8
jajek,
białka i
żółtka osobno150 g drobnego
cukru do wypieków150 g
mąki pszennej tortowej200 g zmielonych
orzechów włoskich (lub innych)pół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać zmielone
orzechy, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia.W misie miksera umieścić
białka i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać
żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia.Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.Przygotować dwie formy do pieczenia: jedną tortownicę o średnicy 20 - 21 cm z odpinaną obręczą, drugą metalową miskę z wypukłym 'ulopodobnym' dnem o średnicy górnych brzegów identycznych z tortownicą. Wysmarować je
masłem i oprószyć
mąką. Nadmiar
mąki strzepać. Ciasto rodzielić pomiędzy dwie formy, mniej więcej po połowie, wyrównać szpatułką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć z foremek po całkowitym wystudzeniu.Wystudzone
biszkopty przekroić na blaty:
biszkopt pieczony w tortownicy na 2 blaty, a pieczony w metalowej misce na 3 blaty. Odłożyć.
Miodowe nasączenie do
biszkoptu:4 łyżki
miodu akacjowego (lub innego łagodnego
miodu)4 łyżki wrzątkuSkładniki wymieszać w naczyniu, do połączenia. Jeśli
miód będzie o stałej konsystencji - najpierw go podgrzać by był płynny. Dopełnić przegotowaną
wodą by otrzymać pełną szklankę (250 ml)
miodowego płynu.Krem
miodowo -
śmietankowy:750 ml
śmietany kremówki 36%500 g
serka mascarponeodrobina żółtego barwnika w żelu/paście (niekoniecznie)skórka otarta z 1 niewoskowanej
cytryny7 łyżek
miodu akacjowego (lub innego łagodnego
miodu) lub więcej do smaku
Śmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
serek mascarpone i opcjonalnie - odrobinę żółtego barwnika. Ubić (koncówkami miksera do ubijania
białek) do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny
miód,
skórkę z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Skosztować kremu - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej
miodu.Uwaga: by wzbogacić smak kremu można do niego dodać garść posiekanych
orzechów włoskich (tylko do przełożenia
tortu, nie do dekoracji).Wykonanie:Na paterze ułożyć najszerszy z blatów, naponczować. Posmarować warstwą kremu. Przekładać dalej tort kremem, układając coraz to mniejsze blaty na sobie, w kształcie ula. Cały tort z wierzchu posmarować kremem i wyrównać i nadać mu kształt ula.Dekoracja
tortu:Dekoracją są pszczółki wykonane ze złotej masy marcepanowej bądź zabarwionej na żółto masy cukrowej. Skrzydełka z
płatków migdałów a prążki z
czekolady. Brązowe zabarwienie na torcie to odrobina kremu wymieszana z brązowym barwnikiem w żelu/paście.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).


Źródło pomysłu - 'Zoe bakes', przepis autorski.