Wykonanie
BABKA PRAWDZIWIE JESIENNA, TAK Z WYGLĄDU, JAK I W SMAKU. CIASTO O WYCZUWALNYM
CYTRYNOWYM AROMACIE, PEŁNE JEST CHRUPIĄCYCH, DOPIERO CO ZEBRANYCH POD DRZEWEM
ORZECHÓW WŁOSKICH. BABKA, NIE DOŚĆ, ŻE ŁATWA I SZYBKA W PRZYGOTOWANIU, TO JESZCZE PRZEZ DŁUGI CZAS POZOSTAJE WILGOTNA I PRZEZ TO UTRZYMUJE ŚWIEŻOŚĆ. IDEALNA DO POPOŁUDNIOWEJ
HERBATKI BĄDŹ PORANNEJ
KAWY:)

SKŁADNIKI:115 g
masła w temperaturze pokojowej90 g
cukru2
jajka w temperaturze pokojowej (
białka oddzielone od
żółtek)skórka starta z 2
cytryn2 łyżki
soku z cytryny225 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 ml
mleka50 g posiekanych drobno
orzechów włoskichszczypta
soliWYKONANIE:Za pomocą miksera ubić
masło z
cukrem na puszystą i gładką masę. Dodać do niej
żółtka, zmiksować. Następnie dodać skórkę i
sok z cytryny, wszystko połączyć. Do drugiej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, trzykrotnie. Przesiane składniki dodawać stopniowo do
maślanej masy, na zmianę z
mlekiem. Na końcu dodać posiekane
orzechy. W kolejnej misce ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Ubitą pianę dodawać partiami do przygotowanej wcześniej masy - mieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką lub
bułką tartą keksówki - ja użyłam formy silikonowej, a takiej nie trzeba w ogóle natłuszczać, ciasto samo z niej wyskakuje:) Wymiary mojej formy to 22x9 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 °C przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka (środek ciasta powinien lekko popękać, a boki odchodzić od formy).

Kierunek - piekarnik :)


Smacznego!