Wykonanie

Babka jest dobrym
ciastem do popołudniowej
kawy lub
herbaty.Można ją robić na wiele sposobów - marmurkową, piaskową,
waniliową,
cytrynową czy
czekoladową. Przepis jest uniwersalny, ponieważ zamiast
soku z cytryny i skórki, można dodać ekstrakt z
wanilii, 3 łyżki
kakao czy rozpuścić
czekoladę i dodać ją do ciasta albo zostawić ten bazowy przepis i upiec piaskową ;)Dzisiaj upiekłam
cytrynową, która jest wilgotna i puszysta <3Składniki:1 szklanka
cukru4 duże
jajka230 g
masłaszczypta
soli2 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka1
cytrynaPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.W osobnej misce wymieszać ze sobą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Pamiętajcie o przesianiu
mąki ;)2. Zetrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć sok.3. Ucieramy
masło do otrzymania puszystej masy.4. Dodajemy
cukier, porcjami.5. Oddzielamy
żółtka od
białek.6. Dodajemy po jednym
żółtku, miksując po każdym dodaniu.7. Teraz kolej na
skórkę z cytryny i sok. Dodajemy do masy.8. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sól) z
mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.9. Ubijamy
białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser.10. Najpierw dodajemy trochę ubitych
białek do masy, a później resztę. Mieszamy drewnianą łyżką lub po prostu zwykłą. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Masa nie ma być dokładnie wymieszana. Dzięki
białkom cisto będzie bardziej puszyste i lekkie.11. Wysmarować foremkę keksówkę masłem/
olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.12. Włożyć do piekarnika na około 70 minut.13. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.14. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia.15. Wystudzone ciasto prószymy
cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (
sok z cytrtyny - 2 łyżki;
cukier puder - 6 łyżek; 1 łyżka gorącej
wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy)

Smacznego!