Wykonanie
Muffinki, bułeczki....i
biała kiełbasa, którą po prostu uwielbiam...Właściwie to upiekłam je nie mając pomysłu na kolację a wyszły bardzo, bardzo smaczne i nawet byłam nieco zła, że zrobiłam ich tak mało bo te 6 zniknęło zanim wystygły... Polecam eksperymentowanie z różnymi składnikami bo wychodzą bardzo pyszne kombinacje

składniki na 6 sztuk:1/2 szkl.
mąki żytniej t.5801/2 szkl.
mąki pszennej t. 5501
jajko1/2 szkl.
maślanki1 łyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek rozpuszczonego, płynnego
masła1/4 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
soli2 nieduże kawałki
białej kiełbasy surowej2 czubate łyżki posiekanej
zieleniny -
natka pietruszki i
szczypiorek1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegododatkowo: 100g
serka śmietankowego2 łyżki tartego
chrzanudo smaku:
sól i
pieprz mielonysposób przygotowania:
Kiełbasę zalałam wrzątkiem i gotowałam 5 min. po czym zostawiłam w wodzie aż przestygła. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Obie
mąki połączyłam z
solą,
cukrem,
ziołami świeżymi i suszonymi, pokrojoną w dużą kostkę
kiełbasą i
proszkiem do pieczenia.
Jajko roztrzepałam z
maślanką, dolałam płynne
masło. Do składników sypkich wlałam płynne, lekko przemieszałam i łyżką nakładałam porcje masy do formy. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po upieczeniu lekko przestudziłam.
Serek utarłam z
chrzanem, doprawiłam do smaku i nakładałam na lekko ciepłe muffinki. Pycha, polecam!