ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym

Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa.
Składniki:
* na ciasto parzone:
200 ml wody
szczypta cukru
szczypta soli
85 g masła
115 g mąki pszenne
2 duże jajka
* na krem:
4 jajka ugotowane na twardo
100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych
łyżeczka tartego chrzanu
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
* dodatkowo:
posiekany szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam masło i szczyptę cukru. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.
Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając).
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie.
Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:)
Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem: posiekane jajka zblendowałam z majonezem, jogurtem, mączką orzechową i chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam z posiekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Każdego z wystudzonych ptysiów przekroiłam na pół i wypełniłam dużą łyżką kremu.
Ułożone na talerzu ptysie udekorowałam posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/03/wytrawne-ptysie-z-kremem-jajeczno.html