Wykonanie
Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa.

Składniki:* na ciasto parzone:200 ml
wodyszczypta
cukruszczypta
soli85 g
masła115 g
mąki pszenne2 duże
jajka* na krem:4
jajka ugotowane na twardo100 g podprażonych i rozgniecionych na
mąkę orzechów laskowychłyżeczka tartego
chrzanu3 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu greckiegopół pęczka
natki pietruszkisól,
pieprz* dodatkowo:posiekany
szczypiorek do dekoracjiPrzygotowanie:Do garnka wlałam
wodę, wrzuciłam
masło i szczyptę
cukru. Powoli podgrzewałam do momentu, aż
masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy
woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam
mąkę z
solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.Wystudzone ciasto zmiksowałam z
jajkami (po każdym dokładnie mieszając).Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie.Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:)Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem: posiekane
jajka zblendowałam z
majonezem,
jogurtem, mączką
orzechową i
chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam z posiekaną
natką pietruszki. Doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.Każdego z wystudzonych ptysiów przekroiłam na pół i wypełniłam dużą łyżką kremu.Ułożone na talerzu ptysie udekorowałam posiekanym
szczypiorkiem.



