Wykonanie

Ostatni dzień karnawału, tj. wtorek przed Środą Popielcową (ang. Ash Wednesday) znany jest w Wielkiej Brytanii jako Shrove Tuesday, czyli „tłusty wtorek” będący odpowiednikiem naszego tłustego czwartku. Nazwa Shrove Tuesday wiąże się ze zwyczajem wzywania wiernych do oczyszczenia się z grzechów i przygotowania na nadchodzący Wielki Post.Popularnie dzień ten nazywany jest Pancake Day, ponieważ zwyczajowo należy wtedy zajadać się pysznymi naleśnikami. Naleśniki, podobnie jak nasze pączki i
faworki, symbolizują dostatek i urodzaj, gdyż przyrządzone są ze składników, których nie wolno nadużywać w czasie postu.Tradycyjny angielski naleśnik jest nieco grubszy niż francuski crepe, serwuje się go natychmiast po usmażeniu, a jego typowe nadzienie stanowi gulasz
mięsny. Obecnie bardzo popularne są też naleśniki jedzone na słodko, posypane
cukrem pudrem i polane
sokiem z cytryny.Irlandzkie naleśniki są dość pulchne. Mogą być większe, albo całkiem malutkie. Je się je na słodko, polane gęstym
syropem truskawkowym albo z
czarnej porzeczki, z
dżemem albo po prostu z
cukrem i
sokiem cytrynowym. Również popularny jest jako dodatek
syrop klonowy.

Zdjęcie: Total BeverageCrempog Las (Welsh Omelette) - naleśniki walijskie25 dag
mąki,
sól, szczypta
gałki muszkatołowej, 3-4 łyżki
mleka lub
maślanki, 2
jajka, 1 łyżeczka posiekanej
natki,
masło do smarowania i smażeniaPrzesiewamy do miski
mąkę, szczyptę
soli i gałkę. Dodajemy
żółtka, ucieramy, powoli wlewając
mleko. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy sztywną pianę z
białek i
natkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Smażymy na
maśle - albo jeden duży omlet, albo mniejsze racuszki. Jeśli usmażyliśmy duży omlet, gorący smarujemy
masłem i kroimy jak tort. Jeśli wolimy małe - smarujemy
masłem usmażone placuszki i układamy jeden na drugim. Podajemy od razu. Walijczycy czasami przyrządzają też naleśniki w inny sposób: wcierają
masło w
mąkę wymieszaną z
sodą, dodają
jajko i
maślankę, nieco
cukru i kilka kropli
octu.Naleśniki po angielsku/irlandzku źródło:Porady do domuszklanka
mąki pszennej,szklanka
mleka,2 łyżki
cukru,1 - 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka,50 g stopionego
masła,2 łyżki
oliwy
Najpierw do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mleko,
cukier, następnie
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia. Ważne jest to, aby
mąkę przesiać przez sitko, gdyż wtedy lepiej się ona napowietrzy, a placki będą pulchniejsze. Kolejnym składnikiem jest
olej i na końcu
masło.Wszystko należy utrzeć na jednolitą, gładką masę. Można to zrobić za pomocą miksera lub trzepaczki. Patelnię należy tylko bardzo delikatnie nawilżyć
oliwą. Najlepiej na wacik nalać troszkę
oliwy i rozsmarować nim patelnię. Na tak przygotowaną patelnie, za pomocą drewnianej łyżki kładziemy małe okrągłe placki.Należy je smażyć około 2-3 minut po jednej stronie, ponieważ są one grube i muszą dobrze usmażyć się w środku, by ciasto nie było surowe. Smażymy do uzyskania lekko brązowego koloru.