Wykonanie
Miło jest móc sięgnąć po "coś do
kawy". Zwłaszcza rano, kiedy budzi się dzień a my razem z nim. Gorący łyk brązowego
napoju i kęs pysznej muffiny. To musi być udany poranek! Muffiny
cytrynowe, z wyczuwalną kremową nutą.Z tego przepisu korzystam już od lat, jest banalnie prosty a muffiny są niezwykle pyszne i długo świeże, w czym widzę zasługę
maślanki.

Składniki:1,5 szkl
mąki pszennej8 łyżek
cukru2 łyżki tartek
skórki z cytryny250g
maślanki2
jajka100g rozpuszczonego i wystudzonego
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:Suche składniki (
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól) wymieszać w dużej misce.
Jajka rozbić w oddzielnym naczyniu, dodać
maślankę i otartą skórkę. Przelać do miski z
mąką i wymieszać łyżką. Gdy składniki się połączą wlać
masło i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Nakładać ciasto do papilotek (ta porcja starczy na 12 małych).Piec w temperaturze 160 C przez ok 25 minut.Smacznego :)