ßßß
Jak wiecie, kilka dni temu obchodziliśmy Dzień Babci, a ja ... znalazłam wymówkę, by jak za starych, dobrych czasów, spędzić cały dzień w kuchni.Uwielbiam przygotowywać przyjęcia, zwłaszcza te dla moich bliskich, więc z ochotą zabrałam się do dzieła. Zrobiłam ciasteczka, muffinki, obiad, kolorowe, przesłodkie, imprezowe chorągiewki i, choć pod koniec dopadły mnie wątpliwości, czy zdążę, wszystko okazało się wyśmienite i na czas.Babcia była szczęśliwa, a ja z rosnącym sercem patrzyłam, jak wszyscy zachwycają się moimi wypiekami.Z ciasta wyszło bardzo dużo ciasteczek, więc zostały jeszcze na kilka dni po imprezie, jednak wczoraj zasmuciłam się, gdy z nadzieją wetknęłam łapkę do pojemnika i nie znalazłam żadnego, tylko okruszki. Chyba muszę przygotować nową porcję!Tak banalnie proste, tak pyszne i tak przepięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdej imprezy, zarówno dla najmłodszych, jak i trochę (!) starszych :)Kruche na zewnątrz, delikatne, mięciutkie w środku, uzależniają już od pierwszego kęsa.




Składniki (na ok. 39 ciasteczek):3 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka masła, miękkiego1 szklanka cukru1 duże jajo0,5 łyżeczki soli2 łyżki skórki cytrynowejpół szklanki posypki cukrowej, kolorowejPrzygotowanie:Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, skórką z cytryny i z posypką cukrową.W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajo i połącz suche składniki z mokrymi.Zagnieć ciasto.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blachę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.Formuj z ciasta małe kulki i rozpłaszczaj je na blaszce. Posyp resztą posypki cukrowej, jeśli chcesz.Wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut, odstaw do wystygnięcia.Przechowuj w hermetycznym pudełku!Smacznego!PaulinaTEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI :
MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!