Wykonanie

Jak wiecie, kilka dni temu obchodziliśmy Dzień Babci, a ja ... znalazłam wymówkę, by jak za starych, dobrych czasów, spędzić cały dzień w kuchni.Uwielbiam przygotowywać przyjęcia, zwłaszcza te dla moich
bliskich, więc z ochotą zabrałam się do dzieła. Zrobiłam
ciasteczka, muffinki, obiad, kolorowe, przesłodkie, imprezowe chorągiewki i, choć pod koniec dopadły mnie wątpliwości, czy zdążę, wszystko okazało się wyśmienite i na czas.Babcia była szczęśliwa, a ja z rosnącym
sercem patrzyłam, jak wszyscy zachwycają się moimi wypiekami.Z ciasta wyszło bardzo dużo
ciasteczek, więc zostały jeszcze na kilka dni po imprezie, jednak wczoraj zasmuciłam się, gdy z nadzieją wetknęłam łapkę do pojemnika i nie znalazłam żadnego, tylko okruszki. Chyba muszę przygotować nową porcję!Tak banalnie proste, tak pyszne i tak przepięknie wyglądające
ciasteczka będą ozdobą każdej imprezy, zarówno dla najmłodszych, jak i trochę (!) starszych :)Kruche na zewnątrz, delikatne, mięciutkie w środku, uzależniają już od pierwszego kęsa.






Składniki (na ok. 39
ciasteczek):3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
masła, miękkiego1 szklanka
cukru1 duże
jajo0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
skórki cytrynowejpół szklanki posypki cukrowej, kolorowejPrzygotowanie:Wymieszaj w misce
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą,
skórką z cytryny i z posypką
cukrową.W osobnej misce utrzyj
masło z
cukrem, dodaj
jajo i połącz suche składniki z mokrymi.Zagnieć ciasto.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blachę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.Formuj z ciasta małe kulki i rozpłaszczaj je na blaszce. Posyp resztą posypki cukrowej, jeśli chcesz.Wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut, odstaw do wystygnięcia.Przechowuj w hermetycznym pudełku!Smacznego!PaulinaTEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI :

MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!