ßßß
składniki:SOS - ok. 1/2 kg kurek1 cebula1/2 szkl. śmietany kremówki2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki2 - 3 łyżeczki masłaKLUSECZKI - 1 - 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej2 jajka3 duże ząbki czosnku4 średniej wielkości marchewkido smaku: sól, pieprz mielony czarny i ziołowy, odrobina cukrusposób przygotowania: Marchew oskrobałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam lekko osolonym i troszkę osłodzonym wrzątkiem (ok. 0,5 szkl.), ugotowałam razem z obranym czosnkiem do miękkości, zmiksowałam (razem z czosnkiem), ostudziłam.Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, tylko większe sztuki pokroiłam. Cebulę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulkę, dodałam kurki, smażyłam razem kilka minut, dodałam śmietanę, przyprawiłam i jeszcze chwilkę gotowałam aż sos zgęstniał.Do purre z marchewki dodałam jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiałam łyżką, dodając jeszcze tyle mąki aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja jak na kluski kładzione). W garnku zagotowałam wodę, osoliłam, łyżeczką nabierałam niewielkie porcje ciasta i wrzucałam do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotowałam tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedziłam. Podałam polane sosem kurkowym i posypane natką pietruszki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!