Wykonanie
Kureczki to jest to co tygryski lubią najbardziej. S mażone, duszone, gotowane - na tysiąc sposobów można je podać a zawsze będą smakowały dobrze. Z kluseczkami stworzyły bardzo pyszne danie i zjedliśmy je z ogromnym apetytem.

składniki:SOS - ok. 1/2 kg
kurek1
cebula1/2 szkl.
śmietany kremówki2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszki2 - 3 łyżeczki
masłaKLUSECZKI - 1 - 1,5 szkl.
mąki pszennej luksusowej2
jajka3 duże ząbki
czosnku4 średniej wielkości
marchewkido smaku:
sól,
pieprz mielony czarny i
ziołowy, odrobina
cukrusposób przygotowania:
Marchew oskrobałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam lekko osolonym i troszkę osłodzonym wrzątkiem (ok. 0,5 szkl.), ugotowałam razem z obranym
czosnkiem do miękkości, zmiksowałam (razem z
czosnkiem), ostudziłam.
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, tylko większe sztuki pokroiłam.
Cebulę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam
masło, zeszkliłam
cebulkę, dodałam
kurki, smażyłam razem kilka minut, dodałam
śmietanę, przyprawiłam i jeszcze chwilkę gotowałam aż sos zgęstniał.Do
purre z
marchewki dodałam
jajka i połowę
mąki, dokładnie wyrabiałam łyżką, dodając jeszcze tyle
mąki aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja jak na kluski kładzione). W garnku zagotowałam
wodę, osoliłam, łyżeczką nabierałam niewielkie porcje ciasta i wrzucałam do
wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotowałam tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedziłam. Podałam polane sosem
kurkowym i posypane
natką pietruszki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!