ßßß


Składniki:5 sznycli z piersi indyka ( 400g.)sól , pieprzmąka pszennamasło klarowane do smażeniaSos:2 cebule1 marchewka300g. kureksól , pieprz4 łyżki posiekanej natki pietruszki250 ml słodkiej śmietany 30%Przygotowanie:Mięso umyć , osuszyć , rozbić.Posypać sola i pieprzem , panierować w mące.Na patelni rozgrzać masło klarowane , smażyć sznycle na rumiano z obu stron.Zdjąć z patelni , odsączyć na ręczniku papierowym.Sos:Obraną cebulę posiekać drobno , oczyszczoną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.Na tłuszczu po smażeniu indyka przesmażyć cebulę z marchewką ew. dodać łyżkę masła.Dołożyć kurki , smażyć do odparowania płynu.Wlać śmietankę , doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.Włożyć usmażone sznycle.Dusić do zgęstnięcia sosu.






Smacznego