Wykonanie
Delikatne
mięso indyka z kremowym sosie
śmietanowym z
kurkami . Pyszna , niebanalna propozycja na obiad do podania z
makaronem ,
kaszą ,
ziemniakami lub
pieczywem.



Składniki:5 sznycli z
piersi indyka ( 400g.)
sól ,
pieprzmąka pszennamasło klarowane do smażeniaSos:2
cebule1
marchewka300g.
kureksól ,
pieprz4 łyżki posiekanej
natki pietruszki250 ml słodkiej
śmietany 30%Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , rozbić.Posypać
sola i
pieprzem , panierować w
mące.Na patelni rozgrzać
masło klarowane , smażyć sznycle na rumiano z obu stron.Zdjąć z patelni , odsączyć na ręczniku papierowym.Sos:Obraną
cebulę posiekać drobno , oczyszczoną
marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.Na tłuszczu po smażeniu
indyka przesmażyć
cebulę z
marchewką ew. dodać łyżkę
masła.Dołożyć
kurki , smażyć do odparowania płynu.Wlać
śmietankę , doprawić
solą ,
pieprzem i
natką pietruszki.Włożyć usmażone sznycle.Dusić do zgęstnięcia sosu.








Smacznego