ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

Zupa botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ten czas kiedy na straganach pojawiają się pęczki młodej zieleniny i warzyw. Zupy, takie gęste od młodego zielska, mogłabym jeść codziennie co oczywiście nie cieszy Żarłoczka. Ale na taką z dodatkiem mięsa nawet On się skusił a solidna micha wystarczyła za cały obiad bo zupa była bardzo treściwa
składniki:
2 niezbyt duże golonki z indyka, bez skóry
pęczek młodej włoszczyzny
pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 łyżeczka suszonego lubczyku bo świeżego niestety nie miałam
4 spore ziemniaki
1/2 pęczka koperku
150 ml jogurtu naturalnego, użyłam greckiego
3 łyżki startego chrzanu
2-3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie
1-2 łyżki soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz ziołowy, cukier
sposób przygotowania: Golonki umyłam, włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotowałam ok.30 min.. Botwinkę dokładnie wypłukałam, osączyłam. Oddzieliłam kilka najładniejszych młodych listków z łodyżkami a resztę drobno pokroiłam - jeśli buraczki są już większe to lepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej. Włoszczyznę oczyściłam dokładnie, dołożyłam do podgotowanego mięsa, dosypałam lubczyk i gotowałam dalej na malutkim ogniu następne 20-30 min.. Ziemniaki obrałam a właściwie oskrobałam, pokroiłam w kostkę. Gdy mięso było miękkie przecedziłam całość a do czystego wywaru dodałam ziemniaki. Gotowałam 5 min. a następnie dorzuciłam posiekaną botwinkę i gotowałam razem jeszcze 5 min.. Zestawiłam zupę z ognia, dolałam roztrzepany z odrobiną soli jogurt, chrzan, sok z cytryny i koncentrat barszczu. Dosypałam obrane od kości i porozrywane na kawałeczki mięso oraz koperek, wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, odrobinką cukru i pieprzem. Podałam na ciepło posypując posiekaną resztą botwinki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/botwinkowa-z-miesem-i-chrzanowa-nutka.html