ßßß
Sezon botwinkowy w pełni, polecam więc przepis Asi . Znalazłam w nim smak, którego od kilku lat szukałam w tej zupie. I ciągle czegoś mi brakowało, ciągle to nie było to. Ta zupa jest idealna!-Składniki na 3 porcjelitr bulionu (jak chcę, żeby zupa stanowiła cały obiad gotuję bulion drobiowy, a mięso z kurczaka rozdrabniam i wkładam na talerze przed wylaniem zupy)1 pęczek młodej botwinki bez buraczków lub z malutkimi buraczkami4-6 małych ziemniaków2 łyżeczki soku z cytryny1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu5 łyżek kremówkipół pęczka koperku (można pominąć, jako i mi się już 2 razy zdarzyło)Ugotować bulion.Buraczki z botwinki wyszorować, pokroić na drobne plastry. Liście razem z gałązkami posiekać.Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Podsmażyć je w szerokim garnku na oleju rzepakowym (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty.Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony pieprz i w razie potrzeby doprawić solą.Dodać sok z cytryny a po chwili śmietankę kremówkę. Dodać posiekany koperek i podawać.Rada - dobrze jest trzymać się tych krótkich czasów gotowania - dzięki temu zupa nie straci koloru.