ßßß
A ja zbierałam sobie grzybki, wdychałam świeże powietrze i opędzałam się od komarów, które mnie bardzo lubią - bez wzajemności jakoś . . .Szału nie było, ale coś tam nazbierałam - były kurki w różnych rozmiarach, troszkę łuszczaków zmiennych, muchomory rdzawobrązowe i czerwieniejące - i tutaj proszę nie nie dziwić bo oba gatunki jak najbardziej nadają się do zbiorów i są jadalne. Trafiło się też kilka kolorowych, zdrowych gołąbków, ale generalnie to robaczki wiedzą co dobre bo większość z nich była już mocno napoczęta. Znalazłam też trochę lakówek ametystowych, które są co prawda nieco łykowate, ale za to ładnie wyglądają w słoiczkach z marynatami tracąc niestety nieco koloru.Babeczki malinoweskładniki:80 g masła albo margaryny1 szkl. cukru pudru (szkl. poj 200 ml)1 jajko1/4 łyżeczki soli1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 szkl. wiórków kokosowych2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniasok z jednej cytryny + 1 łyżka spirytusu + trochę wody - razem 1/3 szkl. płynu1 czubata szkl. świeżych malindodatkowo: 100 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru1 mała łyżeczka (taka do kawy) żelatynysposób przygotowania: Naszykowałam formę do muffinek i . . . okazało się, że zapomniałam kupić papilotki. Ale jako dzielna gospodyni zaradziłam temu. Przypomniałam sobie, że gdzie kiedyś widziałam jak ktoś wykłada foremki papierem do pieczenia i też tak zrobiłam. Wycięłam z niego kwadraty m/w 12 x 12 cm i wcisnęłam je we wgłębienia zaginając powstające po bokach fałdy.Jajko wybiłam rozdzielając żółtko od białka. Białko ubiłam na sztywno dodając sól i 2 łyżki cukru pudru, odstawiłam. Miękkie masło zmiksowałam z resztą cukru pudru aż nabrało puszystości i wyraźnie zbielało. Miksując dodawałam wiórki, sok cytrynowy z wodą i alkoholem, i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - masa była bardzo gęsta, ale tak właśnie ma być. Następnie, za pomocą łyżki, wmieszałam do masy ubite wcześniej białko i maliny. Owoce lekko się rozgniotą przy mieszaniu, ale to nic nie szkodzi. Masę rozdzieliłam sprawiedliwie na wszystkie foremki i wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 20 min..Żelatynę zalałam w kubeczku 4 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam aż całość się rozpuściła. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, miksując dolałam ciepłą żelatynę a gdy masa nieco stężała wyłożyłam ją na wystudzone babeczki. Ozdobiłam świeżymi malinami i listkami melisy.Podsumowując: po porannych opadach ładnie się wypogodziło. Ja się doleśniłam i prawie zapełniłam koszyk więc pysk mi się cieszy. A Żarłoczek zaprzyjaźnił się z babeczkami tak bardzo, że do domu wróciło puste pudełko - dobrze, że nie zabrałam wszystkich dwunastu . . .