ßßß
Składniki na formę o średnicy 21-22cm:225 mąki240 g masła120 cukru pudru6 jajek12 g proszku do pieczenia380 g malinskórka z 1 cytrynysok z 1 i 1/2 cytrynymasło i mąka do wysmarowania formycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.Maliny bardzo delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą ( a dokładnie mówiąc - myjemy pod maleńkim strumieniem).Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką.Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę.Ucieramy masło. Do ucierania używamy malaksera.Powoli dodajemy po jednym żółtku.Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy.Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy.Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jednolitej masy na przemian z białkami.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Układamy połowę malin.
Następnie przykrywamy maliny resztą masy.
Na wierzchu układamy resztę malin.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180°C i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)