Wykonanie
Jeśli myślicie, że już wykorzystałam w tym sezonie wszystkie opcje
malinowe, mylicie się.Na weekend proponuję Wam kolejny przepis na ciasto z
malinami.Pyszne ciasto
owocowe, doskonałe na lato, gdy
maliny są świeże i pachnące słońcem.To jest chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio udało mi się zrobić.Ciasto jest cudownie miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie -
maliny mocno ożywiają smak ciasta.
Słodycz ciasta doskonale balansuje z kwaskowatymi
malinami.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 21-22cm:225
mąki240 g
masła120
cukru pudru6
jajek12 g
proszku do pieczenia380 g
malinskórka z 1
cytrynysok z 1 i 1/2
cytrynymasło i
mąka do wysmarowania formy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Maliny bardzo delikatnie płuczemy pod bieżącą
wodą ( a dokładnie mówiąc - myjemy pod maleńkim strumieniem).Szykujemy tortownicę, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.
Żółtka oddzielamy od
białek. Ubijamy
białka na sztywną pianę.Ucieramy
masło. Do ucierania używamy malaksera.Powoli dodajemy po jednym
żółtku.Następnie dodajemy
cukier puder i mieszamy.Dodajemy skórkę oraz
sok z cytryny i mieszamy.Przesianą
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jednolitej masy na przemian z
białkami.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Układamy połowę
malin.
Następnie przykrywamy
maliny resztą masy.
Na wierzchu układamy resztę
malin.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180°C i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)