Wykonanie
W kwietniu moi wspaniali Rodzice obchodzili 30-stą rocznicę ślubu i z tej okazji postanowiłam przygotować im przepiękny tort . To było wyzwanie, bo mama powiedziała - ma być różowy i z
truskawkami! Lubię się rozwijać, więc postanowiłam po raz pierwszy przygotować krem na bazie
bezy szwajcarskiej oraz udekorować tort w falbanki :). Wyglądał zjawiskowo, ale też smakował rewelacyjnie! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam niżej.(krem na bazie
bezy szwajcarskiej)inspiracja
biszkopt :5
jajek3/4 szklanki.
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejdo nasączenia
biszkoptu :1,5 kieliszka
wódkisok wyciśnięty z
cytrynykrem do przełożenia
biszkoptów :250 ml
śmietanki 36%2 łyżki
cukru pudrułyżeczka ekstraktu
waniliowegokilkanaście
truskawekkrem na bazie
bezy szwajcarskiej :450 g miękkiego
masła6
białek1,5 szklanki
cukrułyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżeczka różowego barwnika w żeluPrzygotowanie:
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać
cukier.Dodawać po kolei
żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić
biszkopt do ostygnięcia.Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć
wódką z sokiem cytrynowym.
Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.Wmieszać
cukier puder i ekstrakt.Dodać kilka przekrojonych
truskawek, wymieszać - kremem przełożyć
biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki
truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach
tortu.Przygotowanie kremu na bazie
bezy:
białka wlać do miski metalowej, dodać
cukier i ustawić misę nad kąpielą
wodną.Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą
białka aż
cukier się rozpuści - nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami.Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta - potrwa to około 10 minut.Po tym czasie stopniowo dodawać
masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać.Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki - trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki, tak jak na tym filmie - KLIK .





