ßßß Cookit - przepis na Tort z falbankami

Tort z falbankami

nazwa

Wykonanie

W kwietniu moi wspaniali Rodzice obchodzili 30-stą rocznicę ślubu i z tej okazji postanowiłam przygotować im przepiękny tort . To było wyzwanie, bo mama powiedziała - ma być różowy i z truskawkami! Lubię się rozwijać, więc postanowiłam po raz pierwszy przygotować krem na bazie bezy szwajcarskiej oraz udekorować tort w falbanki :). Wyglądał zjawiskowo, ale też smakował rewelacyjnie! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam niżej.
(krem na bazie bezy szwajcarskiej)
inspiracja
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do nasączenia biszkoptu :
1,5 kieliszka wódki
sok wyciśnięty z cytryny
krem do przełożenia biszkoptów :
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilkanaście truskawek
krem na bazie bezy szwajcarskiej :
450 g miękkiego masła
6 białek
1,5 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka różowego barwnika w żelu
Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć wódką z sokiem cytrynowym.
Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i ekstrakt.
Dodać kilka przekrojonych truskawek, wymieszać - kremem przełożyć biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach tortu.
Przygotowanie kremu na bazie bezy: białka wlać do miski metalowej, dodać cukier i ustawić misę nad kąpielą wodną.
Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą białkacukier się rozpuści - nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami.
Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta - potrwa to około 10 minut.
Po tym czasie stopniowo dodawać masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.
Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać.
Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki - trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki, tak jak na tym filmie - KLIK .
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/06/tort-z-falbankami.html