Wykonanie

mojego przepisuSkładniki kruchego ciasta:200 g
mąki pszennej ( użyłam tortowej typ 450 )2 łyżki
cukru pudru115 g
masła2
żółtkaSkładniki na masę:2
jajka + 1
białko3 łyżki startej na grubej tarce dyni (użyłam mocno pomarańczowej)120 g drobnego
cukru3/4 szklanki
śmietanki 36%1 łyżka budyniu
waniliowegoodrobina
kardamonugarść
płatków migdałowych do posypania wierzchuPrzygotowanie:Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam je folią i włożyłam do lodówki na pół godziny.Zmiksowałam wszystkie składniki na masę, wydrylowałam
śliwki, nagrzałam piekarnik do temperatury 200'Wyciągnęłam ciasto z lodówki, oprószyłam stolnicę
mąką pszenną i rozwałkowałam ciasto.Ciasto jest dość kruche więc pomagałam sobie papierem do wypieków tz położyłam kartkę papieru na spłaszczone ciasto i dalej wałkowałam. Blachę
tortową wysmarowałam
masłem, oprószyłam
kaszką manną i wyłożyłam na dno ciasto, które podziurkowałam widelcem i wstawiłam na 10 minut do piekarnika już nagrzanego. Po wstępnym pieczeniu wyjęłam ciasto, wlałam do niego masę i ułożyłam
śliwki tak by było widać ich środki. Posypałam
płatkami migdałowymi, odrobina
kardamonu, wsunęłam ponownie do piekarnika obniżając jego temperaturę do 180' i dalej piekłam przez 30 minut.Smacznego!Przepis dołączam do akcji:

Prezentuję wam notesik, który udało mi się wyłudzić odgosi,która była tak miła, że dała się namówić na podarowanie mi go mimo, że w konkursie udziału nie
brałam.Oczywiście notesik został wykonany dodatkowo a zwyciężczyni konkursu Weekendowej
cukierniotrzymała ten jedyny, właściwy... klikChociaż uważam, że i ja otrzymałam ten jedyny, właściwy, ręcznie wykonany,piękny i cudnie zgrabny notesik!Ma już swoje przeznaczenie :-)Dziękuję Małgoś za piękny notesik!A oto on!