Wykonanie
Przypomniałam sobie, że obiecywałam Wam przepis "sincronizadas", który przygotowywałam na warsztatach z kuchni meksykańskiej. Jest to danie podobne do quesadilla, czyli zapiekane tortille z
owocowo-warzywną salsą.
10 tortilli500 g
sera żółtego500 g usmażonego
filetu z kurczaka200 g
szynkisalsa :2-3 papryczki chipotle lub inne ostrepół świeżego
anansa lub cała puszka
ananasa lub 2 sztuki
mango1-2
cebule czerwonepęczek świeżej
kolendrypęczek
miętysok z 2
limoneksól,
pieprz,
chilliSer zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
kurczaka i
szynkę pokroić w paseczki.Przygotować salsę - pokroić w małą kosteczkę
papryki,
ananasa lub
mango,
cebulę.Wymieszać z posiekaną
kolendrą i
miętą.Dodać sok z
limonek, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
chilli.Na pierwszy placek tortilli położyć trochę
sera,
kurczaka,
szynki i na całej powierzchni odsączoną na sitku salsę. Na wierzch salsy trochę
sera i przykryć drugim plackiem.Powtórzyć z kolejnymi plackami tortilli.Na wierzch wszystkich placków można dać trochę
sera i
ziół.Zapiekać w temp. 180 st.C. przez około 15 minut.