Wykonanie
Pin It
Po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach kulinarnych przyszła
pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby
sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego
kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży
ananas, a wszystko jest wykończone lekko pikantną i kwaskową salsą z
mango. Bazą sałatki jest natomiast pęczak, zdrowa
kasza, która jest źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych,
białka roślinnego, węglowodanów i błonnika. Posiada średni indeks glikemiczny (IG-45).
Sałatkę możemy serwować na zimno lub na ciepło. W każdej wersji jest doskonała i zdrowo sycąca.
Proporcje dla 2-3 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 szklanka ugotowanego pęczaku1
pierś z kurczaka1/2 świeżego
ananasasólświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwek2-3 liście
sałaty lodowejSalsa z
mango1
mango1/2
czerwonej cebuli1/2 czerwonej
papryczki chilisok z limonkiświeża
kolendra, ew.
natka pietruszkiWykonanie:Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i
pieprzymy.
Ananasa obkrawamy ze skóry i kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, a
kurczaka i
ananasa przy użyciu pędzelka lekko smarujemy
oliwą. Smażymy z obydwu stron na złotawy kolor. Następnie kroimy w paski.W międzyczasie obieramy
mango i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, a
chili w drobną kosteczkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy
sokiem z limonki, dodajemy posiekane
zioła i dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy pokrojone listki
sałaty, na to kładziemy pęczak, grillowaną
pierś kurczaka i
ananasa. Na wierzchu układamy salsę z
mango, wszystko delikatnie skrapiamy
oliwą z oliwek, solimy i
pieprzymy.