ßßß
Za oknem szaro, buro... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem przystępnej cienie.
Proporcje dla 3 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 duża pierś z kurczaka1/2 sałaty lodowej1 mango1/2 malutkiej papryczki chili1 szalotkasok z limonkisólpieprz1,5 łyżki oleju rzepakowegolistki świeżej kolendry1 łyżka suszonych liści kolendryolej do smażenia
Wykonanie:Pierś solimy, pieprzymy i obtaczamy w suszonych liściach kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok. Papryczkę chili drobniutko siekamy, szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z mango, dodajemy listki kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.Na talerzu układamy pokrojoną sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z mango. Ozdabiamy świeża kolendrą.