Wykonanie
Pin It
Za oknem szaro, buro... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni.
Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy
kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z
owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem przystępnej cienie.
Proporcje dla 3 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 duża
pierś z kurczaka1/2
sałaty lodowej1
mango1/2 malutkiej
papryczki chili1
szalotkasok z limonkisólpieprz1,5 łyżki
oleju rzepakowegolistki świeżej
kolendry1 łyżka suszonych liści
kolendryolej do smażenia
Wykonanie:Pierś solimy,
pieprzymy i obtaczamy w suszonych liściach
kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok.
Papryczkę chili drobniutko siekamy,
szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z
mango, dodajemy listki
kolendry i
olej, solimy,
pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.Na talerzu układamy pokrojoną
sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z
mango. Ozdabiamy świeża
kolendrą.