Wykonanie
Ciasto wiewiórka - banalnie proste, typowo jesienne, z
jabłkami i
orzechami. Zbyt długo zwlekałam by je zrobić. Koniecznie spróbujcie i wyślijcie mi
potem zdjęcia do albumu czytelnika. Z prostych ciast z
jabłkami polecam także: jabłecznik i szarlotka tatrzańska,Ciasto wiewiórka (placek amerykański,
salceson)

2 szklanki
mąki3
jajkaszklanka
cukru3/4 szklanki
olejułyżeczka
cynamonułyżka
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniamin. pół szklanki
orzechów włoskichgarść
czekoladowych kropelek (lub
czekolady posiekanej)2-3
jabłkacukier puder do posypania
Jajka zmiksować
cukrem, następnie wlewać strużką
olej i miksować dalej.
Mąkę wymieszać z
cynamonem,
kakao i
proszkiem do pieczenia i wsypać do miski.Całość zmiksować na gładką masę.Wsypać grubo posiekane
orzechy włoskie,
czekoladowe kropelki i obrane, pokrojone w kostkę
jabłka.Wymieszać ręcznie delikatnie.Przełożyć do foremki 25x25 cm albo długiej keksówki.Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem - można na cieście położyć jesienne liście, pospać
cukrem, zdjąć liście i mamy liściaste wzorki.


