Wykonanie
W Lany Poniedziałek pragnę poczęstować Was przepysznym sernikiem. Nie jestem fanką serników - nie przepadam za ich jedzeniem i robieniem, w przeciwieństwie do reszty rodziny. Specjalnie dla nich przygotowałam
śmietankowy sernik ze sprawdzonego przepisu od Ewci - i kolejny raz nie zawiodłam się, a mój sernik był wychwalany pod niebiosa :). Sernik
śmietankowy jest idealnie kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach, a kruchy spód z dodatkiem chrupiącego
maku przyjemnie kontrastuje z masą
serową.Sernik
śmietankowy na makowym spodzieinspiracja
spód :1,5 szklanki
mąkiszklanka drobnego
cukru3/4 kostki
masła (150g)
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek suchego
makumasa :1 kg
twarogu sernikowego200 ml
śmietanki 30 lub 36%5
jajek300 g
cukru pudrubudyń śmietankowypolewa :2 tabliczki
białej czekolady1/3 szklanki
śmietanki 36%czekoladowe jajeczka, jadalne bratkiSkładniki na spód zagnieść ze sobą, uformować kulę, włożyć w woreczek i zostawić w lodówce na minimum godzinę.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno kruchym
ciastem - na czas przygotowania masy włożyć do lodówki.Przygotować masę
twarogową - oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną masę.W oddzielnej misce połączyć
twaróg ze
śmietanką i
budyniem.Dodać
żółtka z
cukrem.
Białka w innej misce ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać do masy twarogowej i delikatnie wmieszać pianę - nie miksować.Przelać masę sernikową na kruchy spód.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st. i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec jeszcze przez 1 godz. 40 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ale zostawić sernik w środku do wystudzenia na 30 minut.Następnie wyjąć sernik, a w pełni wystudzony przechowywać w lodówce.Przygotować polewę - do rondelka wlać
śmietankę, dodać połamane
czekolady i mieszać aż się rozpuszczą.Lekko wystudzoną polewą oblać sernik, ozdobić jajeczkami i kwiatkami.Ten sernik najlepszy jest po odstaniu doby w lodówce.