ßßß
spód :1,5 szklanki mąkiszklanka drobnego cukru3/4 kostki masła (150g)jajkopół łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek suchego makumasa :1 kg twarogu sernikowego200 ml śmietanki 30 lub 36%5 jajek300 g cukru pudrubudyń śmietankowypolewa :2 tabliczki białej czekolady1/3 szklanki śmietanki 36%czekoladowe jajeczka, jadalne bratkiSkładniki na spód zagnieść ze sobą, uformować kulę, włożyć w woreczek i zostawić w lodówce na minimum godzinę.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno kruchym ciastem - na czas przygotowania masy włożyć do lodówki.Przygotować masę twarogową - oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.W oddzielnej misce połączyć twaróg ze śmietanką i budyniem.Dodać żółtka z cukrem.Białka w innej misce ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać do masy twarogowej i delikatnie wmieszać pianę - nie miksować.Przelać masę sernikową na kruchy spód.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st. i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec jeszcze przez 1 godz. 40 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ale zostawić sernik w środku do wystudzenia na 30 minut.Następnie wyjąć sernik, a w pełni wystudzony przechowywać w lodówce.Przygotować polewę - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać aż się rozpuszczą.Lekko wystudzoną polewą oblać sernik, ozdobić jajeczkami i kwiatkami.Ten sernik najlepszy jest po odstaniu doby w lodówce.
