Wykonanie
Długo myślałam nad tym, co przygotować na Dzień Ojca. No i wymyśliłam. Padło na sernik z
brzoskwiniami. Jak na to, że robiłam go pierwszy raz w życiu to wyszedł bardzo dobry. Nie jest skomplikowany w wykonaniu, a dla wielbicieli tego ciasta - idealna odskocznia od typowego puszystego serniczka. Wysokość ciasta zależy od tego ile dodamy do niego
sera. Ja robiłam z 0,5 kg i wyszedł w sam raz. Najważniejsze, że wszystkim smakuje i dlatego również Wam
mogę go polecić ;)

Co potrzebujemy:Ciasto:3 szklanki
mąki krupczatki3 łyżki
cukru1 kostka
masła2 łyżki
proszku do pieczenia5
żółtekMasa serowa:1/2 kg
twarogu (półtłusty lub tłusty)1/2 kostki
masła1
cukier wanilinowy 16g1
budyń śmietankowy1 całe
jajko1/2 szklanki
cukru pudruPianka:5
białek1 szklanka
cukruOwoce:1 puszka
brzoskwiń (lub inne
owoce według uznania)1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gdy uzyskamy gładka masę, dzielimy na dwie części (jedna może być troszkę większa) i wkładamy do lodówki.2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Twaróg mielimy 2
razy przez maszynkę. Dodajemy do niego resztę składników i miksujemy. Wyciągamy większą część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na spód blachy. Na to wylewamy masę
serową, a następnie kładziemy na nią pocięte
brzoskwinie.3. Ubijamy
białka wraz z
cukrem i wykładamy na wierzch. Gdy ciasto w lodówce
zrobi się wystarczająco twarde, możemy je zetrzeć na tartce na sam wierzch sernika.4. Sernik pieczemy około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.SMACZNEGO :)