Wykonanie
Dawno temu w styczniu spełniłam marzenie kulinarne mojej Mamy - przygotowałam Jej na urodziny domową
chałkę z dużą ilością kruszonki. Nasze śniadanie było obłędne, a
chałka sto
razy lepsza niż sklepowa. Przepis na
chałkę nie jest bardzo trudny, dzięki temu, że używamy
suszone drożdże wszystko idzie szybciej. Na pyszne śniadanie nadadzą się też:orkiszowy
chleb czosnkowybułki orkiszowe
chleb z
czosnkiem .

pół kg
mąki pszennejopakowanie
suszonych drożdży (7g)płaska łyżeczka
solipół szklanki
cukru3 łyżki c
ukru waniliowego domowegołyżeczka ekstraktu
waniliowegojajko +
żółtko +
białko do posmarowania
chałkiszklanka
mleka1/4 kostki
masła (50g)kruszonka :4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru2 łyżki
masłaMąkę wymieszać z
drożdżami,
solą,
cukrem i
cukrem waniliowym.
Mleko podgrzać by było ciepłe - w mikrofalówce lub rondelku, a
jajko z
żółtkiem rozmieszać w miseczce.Do
mąki z dodatkami wlać ciepłe
mleko, ekstrakt i wymieszane
jajka.Wyrobić ciasto i dodać rozpuszczone
masło, ponownie zagnieść.Ciasto będzie gęste i ma być gładkie, zostawić je w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.W tym czasie zagnieść ze sobą składniki na kruszonkę, aby powstały grudki.Po godzinie odgazować wyrośnięte ciasto - np. uderzeniem pięścią - zagnieść i formować 4 wałki, które ułożyć na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) obok siebie, zlepić je ze sobą na czubku i zaplatać
chałkę w warkocz (polecam filmy na youtube np. ten, bo nie jest to łatwa sztuka).
Chałkę wysmarować
białkiem i posypać kruszonką.Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Piec w temp. 180 st.C. przez 35 minut - ciasto powinno się zrumienić.Najlepiej smakuje z
masłem i
konfiturą.

