ßßß
pół kg mąki pszennejopakowanie suszonych drożdży (7g)płaska łyżeczka solipół szklanki cukru3 łyżki c ukru waniliowego domowegołyżeczka ekstraktu waniliowegojajko + żółtko + białko do posmarowania chałkiszklanka mleka1/4 kostki masła (50g)kruszonka :4 łyżki mąki4 łyżki cukru2 łyżki masłaMąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym.Mleko podgrzać by było ciepłe - w mikrofalówce lub rondelku, a jajko z żółtkiem rozmieszać w miseczce.Do mąki z dodatkami wlać ciepłe mleko, ekstrakt i wymieszane jajka.Wyrobić ciasto i dodać rozpuszczone masło, ponownie zagnieść.Ciasto będzie gęste i ma być gładkie, zostawić je w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.W tym czasie zagnieść ze sobą składniki na kruszonkę, aby powstały grudki.Po godzinie odgazować wyrośnięte ciasto - np. uderzeniem pięścią - zagnieść i formować 4 wałki, które ułożyć na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) obok siebie, zlepić je ze sobą na czubku i zaplatać chałkę w warkocz (polecam filmy na youtube np. ten, bo nie jest to łatwa sztuka).Chałkę wysmarować białkiem i posypać kruszonką.Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Piec w temp. 180 st.C. przez 35 minut - ciasto powinno się zrumienić.Najlepiej smakuje z masłem i konfiturą.
