Wykonanie
Dzisiaj Dzień Babci - dlatego zdradzę Wam tajemnicę. To po babciach odziedziczyłam talent do pieczenia. Babcia Tereska piekła zawsze najlepsze makowce i ciasto z
agrestem, natomiast Babcia Marysia robi doskonały placek ze
śliwkami i pleśniaka . Cieszę się ogromnie, kiedy to ja
mogę przynosić im teraz moje wypieki :) Muffinki
kakaowe z wiórkami kokosowymi są bardzo proste w przygotowaniu. Dla Babci i Dziadka przygotowałabym też:muffinki
marchewkowemuffinki z
jabłkami i kruszonkąmuffinki piernikowe .

2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao2
jajkapół kostki roztopionego
masła4 łyżki
cukru3/4 szklanki
mlekałyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wiórków kokosowych (przepis)W jednej misce połączyć suche składniki:
mąkę,
kakao,
cukier, proszek i
wiórki kokosowe.W drugiej mokre:
jajka,
masło,
mleko.Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.Przekładać do formy silikonowej do pieczenia muffinek (użyłam formy do mini muffinek).Piec 20 minut w temp. 190 st.C.