ßßß Cookit - przepis na Cynamon Gdynia

Cynamon Gdynia

nazwa

Wykonanie

Cynamon Cafe Restaurant - lokal nieczynny
ul. Świętojańska 49
Gdynia
W poprzednim tygodniu spędziłam doskonały wieczór na kolacji, w kameralnym gronie, organizowanej przez Cynamon Gdynia. Na kolacji miałyśmy okazję zapoznać się z nowym, jesiennym menu Cafe Restaurant Cynamon, przygotowanym przez szefa kuchni Łukasza Adamiak z pom ocą Sebastiana Fotyga i Przemysława Janta. Na spotkaniu towarzyszyły mi blogerki kulinarne z Trójmiasta oraz Malwina :)
Pierwsze danie, które skosztowałyśmy to zupa z pieczonych buraków aromatyzowana pomarańczą oraz korzennymi przyprawami serwowana na zimno z piklowana dynią - niezwykle ciekawe połączenie buraków z pomarańczą w postaci musu, podane z grzanką z pesto i kozim serem.
Zaskoczeniem, jeśli chodzi o formę podania, okazał się marynowany łosoś gravlax, serwowany z piklowaną dynią, purre z avocado, marynowaną czerwoną cebulą i mikro ziołami - łosoś powinien być troszkę dłużej marynowany, ale i tak był smaczny, cebulka świetnie podkręciła jego smak, a mikro zioła dodały uroku - moja dusza biologa była zachwycona :)
Sporo kontrowersji wywołał policzek wieprzowy confit podawany z purre z karmelizowanej cebuli, miodowo-rozmarynowymi jabłkami oraz jabłkowym sosem. Danie podano z magiczną kuleczką - co to takiego, musicie sprawdzić sami :) Nie jestem wielką fanką mięsa, ale policzek rozpływał się w ustach, był doskonały, a jabłka nadały daniu jesienny i taki domowy charakter. Niektórzy nie byli w stanie przełknąć więcej niż jeden kęs, dlatego dla nich podano falafel z ciecierzycy podawany z bakłażanowym chutney'em i mini sałatką.
Kolejnym daniem była ryba, czyli p ieczony filet z pstrąga podawany z porem w delikatnym sosie maślanym z odrobiną kawioru - idealnie wysmażona ryba, delikatna i miękka z rozkosznym maślanym, słodkawym porem.
Zaskoczeniem okazała się orzeźwiająca granita z cydru.
Myślałyśmy, że to już koniec, a tu na talerzach podano nam p ierś z kaczki serwowaną z purre z pistacji, koprem włoskim i sosem pomarańczowym - mi jako jednej z nielicznych to danie nie podbiło serca, za kaczką nie przepadam , ale Monia, która z uprzedzenia do kaczki wzięła danie wegetariańskie zakochała się w nim (więc coś w tej kaczce musi być :) ), dlatego moje kubki smakowe zadowoliły się idealnie cienkim, miękkim r avioli z dynią i szałwią podawane ze szpinakiem (tak mi smakowało, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia, a jeszcze jeden widelczyk zaglądał mi do talerza - pozdrowienia dla Malwiny :) ).
Zwieńczeniem wieczoru były desery - oj ciężki był wybór spośród takich smakołyków, ostatecznie postanowiłam na przywołania lata, za którym tak tęsknie i wybrałam truskawkowy torcik - to był strzał w dziesiątkę, biszkoptowa baza ze słodkim kremem, a na wierzchu mus truskawkowy, to jest to, co uwielbiam :)
Cynamon to wyjątkowe miejsce, z pięknymi aranżacjami z cynamonem, doskonałym menu z wyśmienitymi propozycjami i obłędnymi ciastami, jeśli tylko będziecie w Gdyni, koniecznie odwiedźcie to niesamowite miejsca, w którym dba się o każdy szczegół.
Pragnę podziękować za zaproszenie Robertowi Michałowskiemu i Agacie Braun, którzy wkładają całe swoje serce w prowadzenie Cynamonu, a na wieczorze stworzyli niezapomniany i czasami tajemniczy klimat. Cała załoga Cafe Restaurant CYNAMON zasługuje na szóstkę z plusem!
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/cynamon-gdynia.html