ßßß
ciasto :1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnejpół kostki masła3 łyżki cukru pudruszczypta soliłyżeczka cynamonu5 łyżek zimnej wodydodatki :2 brzoskwiniekilkanaście śliwek2 łyżki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka cynamonu2 łyżki mlekamiódWszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą.Uformować kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, a potem obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na plasterki.Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.W szklance wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną i cynamonem.Ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem.Każde z owoców obtaczać z dwóch stron w mieszance cukru, cynamonu i mąki ziemniaczanej.Układać na środku ciastka brzoskwinie, na zewnątrz robić okręgi ze śliwek-pamiętając by zostawić około 3 cm ciasta od zewnątrz.Zawinąć wolne boki ciasta do środka, posmarować je mlekiem.Piec przez 50 minut w temp. 190 st.C.Po wyjęciu polać owoce miodem, który można zastąpić np. konfiturą.
