Wykonanie
W tym roku, dzięki wyjątkowej operacji
słonecznej owoce są niezwykle smaczne, niewiarygodnie słodkie i aromatyczne. Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw, bo lato jest takie krótkie.Kupiłam dziś koszyczek pięknych, soczystych, pachnących
śliwek. Pierwszą część przeznaczyłam na długo już oczekiwany placek ze
śliwkami, druga część zostanie spożytkowana na knedle. To ciasto nie może nie smakować, jest tak bardzo
owocowe i pyszne.
Śliwki w tym cieście w towarzystwie
gruszek i
wody różanej smakują nadzwyczaj delikatnie. A druga opcja ( gdy nie jesteście w posiadaniu
wody różanej) dodatku
gruszek i soku z bzu czarnego jest równie harmonijna. Ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o
boku 23 cm. Nada się również okrągła forma o średnicy 30 cm. Bardzo polecam ten smakowity placek
śliwkowy i zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto :250 g
masła350 g
mąki100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1
żółtko + 2 łyżki
mleka (do posmarowania kratki)100 ml zimnej
wodySkładniki na nadzienie :
1 kg
śliwek węgierek3 dojrzałe
gruszki100 g
cukru3-4 łyżki
mąki ziemniaczanej200 ml
wody + 1,5 łyżki
wody różanej lub 200 ml soku z czarnego bzuWykonanie:
Masło pokrojone w mniejsze kawałeczki wymieszać w misie robota z
mąką,
solą,
cukrem i 100 ml bardzo zimnej
wody. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki.
Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na cienkie szpalty. Wrzucić do rondla z
wodą różaną pokrojone
śliwki z
gruszkami, dosypać
cukier. Zagotować i pozostawić na ogniu około 5 minut, aż zmiękną, ale się nie rozgotują. Część
wody (odlanej wcześniej) wymieszać z
mąką ziemniaczaną i dodać do gotującej się masy owocowej. Wymieszać, aż masa ładnie się zagęści.Piekarnik nastawić na 180 ° C. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 rozwałkować na omączonym blacie i wyłożyć do natłuszczonej foremki, następnie uformować dookoła formy wysoki rant. Wyłożyć masę
owocową. Z pozostałego ciasta wyciąć radełkiem 2-cm nie za grube paski i ułożyć na owocach w formie kratki.Przy pomocy pędzelka posmarować ułożoną kratkę
żółtkiem rozbełtanym z
mlekiem. Piec 45 minut.Życzę smacznego!1 porcja (całość 12 sztuk) to: 43 g węglowodanów, 4 g
białka, 12 g tłuszczuPrzepis pochodzi z "Meine Familie & Ich".