Wykonanie
Dzisiaj na wstępie chciałabym się z
Wami podzielić wywiadem, który udzieliłam:bloger tygodnia wywiad Dusia .Z tej okazji zapraszam na kruche ciasto ze
śliwkami i
bezą. Inne przepisy z wykorzystaniem
śliwek znajdziecie tutaj - klik .
0,5 kg
mąki krupczatkiłyżeczka
cynamonu250 g
masłapół szklanki
cukru2
żółtka2-4 łyżki zimnej
wody2
białkaszczypta
soli4 łyżeczki
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanej0,5 kg
śliwekZagnieść kruche ciasto z
mąki krupczatki,
cynamonu,
masła,
cukru,
żółtek.Dodawać po łyżce
wody, aby ciasto swobodnie się zagniotło, ale nie było za mokre.Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.W tym czasie wypestkować
śliwki i każdą podzielić na pół.Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 ciasta wyłożyć na dno dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto ułożyć
śliwki.Teraz ubić
bezę -
białka ubijać na wysokich obrotach miksera ze szczyptą
soli, kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżeczce
cukru, a na sam koniec dodać
mąkę ziemniaczaną.Gotową pianę
bezową rozłożyć na śliwkach.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć palcami na pianę.Piec w temp. 180 st.C. przez 40-50 minut.