ßßß
0,5 kg mąki krupczatkiłyżeczka cynamonu250 g masłapół szklanki cukru2 żółtka2-4 łyżki zimnej wody2 białkaszczypta soli4 łyżeczki cukrułyżeczka mąki ziemniaczanej0,5 kg śliwekZagnieść kruche ciasto z mąki krupczatki, cynamonu, masła, cukru, żółtek.Dodawać po łyżce wody, aby ciasto swobodnie się zagniotło, ale nie było za mokre.Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.W tym czasie wypestkować śliwki i każdą podzielić na pół.Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 ciasta wyłożyć na dno dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto ułożyć śliwki.Teraz ubić bezę - białka ubijać na wysokich obrotach miksera ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżeczce cukru, a na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.Gotową pianę bezową rozłożyć na śliwkach.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć palcami na pianę.Piec w temp. 180 st.C. przez 40-50 minut.
