ßßß
Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną cynamonu, delikatny budyń i soczyste śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:2 żółtka2 szklanki mąki + 2 łyżki2-3 łyżki cukru125 g masłaszczypta soli1 łyżeczka cynamonu na nadzienie:600 ml mleka2 opakowania budyniu waniliowego3 łyżki cukru10 dużych śliwek (mieszane żółte i czerwone)do posypania;1 łyżka cukru pudruSkładniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następie śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.