ßßß
2 litry wody0,5 kg białej kiełbasy2 marchewki3 ziemniaki200 gram wędzonego boczku2 liście laurowe2 ząbki czosnkukilka ziarenek pieprzu0 , 5 litra zakwasu na żurek2 łyżki majerankułyżeczka soliok. 200 ml śmietankiłyżka mąkiDo garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziemniaki (obrane i przekrojone na ćwiartki) i marchewki pokrojone w plasterki.Wrzucić czosnek w plasterkach, liście laurowe i pieprz.Od zawrzenia gotować 30 minut.Wyjąć kiełbasę, boczek i pokroić w plasterki.Dodać zakwas, wymieszać.Do śmietanki w kubku dodać łyżkę żurku i mąkę, zamieszać, a następnie wlać do garnka.Dodać mięso i gotować jeszcze 5 minut.Podawać z jajkiem na twardo.