ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków

Barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków

nazwa

Wykonanie

Składniki
pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag
0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej.
3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
3 czubate łyżki stołowe mąki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziel a angielskiego
1 łyżka majeranku
1 nieduży grzybek suszony
około 2,5 litra wody
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 100 gra mów śmietany do zabielenia
Przygotowanie
Obrane i umyte warzywa, grzybek suszony oraz żeberka włożyć do garnka.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru..
W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę . Jeśli używamy kiełbas y białej parzonej wystarczy ją pokroić.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka.
Pokrojoną biała kiełbasę oraz pokrojone mięso z żeberek dodać do wywaru.
Dodać sok z ogórków i ponownie zagotować.
Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawi ć majerankiem, solą i pieprzem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/03/barszcz-biay-na-wedzonych-zeberkach-i_7.html