Wykonanie
Co prawda niedziela się już kończy, ale w ostatniej chwili mam dla Was przepis na ciasto z
owocami. Spontaniczny wypiek dla rodziców, do porannej, niedzielnej
kawy.Ciasto z
budyniem i
owocamiprzepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm

CIASTO2,5szklanki
mąki pszennej4 łyżki prawdziwego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
cukru trzcinowego200g miękkiego
masła4
żółtkaszczypta
soliMASA BUDYNIOWA3 budynie
waniliowe bez
cukru1l
mleka5 łyżek
cukru trzcinowegoOWOCE2
brzoskwinie5śliwekłyżka
cynamonu2 łyżki
brązowego cukruCIASTODo miski przesiej
mąkę. Dodaj
kakao,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Wymieszaj dokładnie.
Masło utrzyj na puszysta masę z
cukrem. Następnie dodawaj po jednym
żółtku, cały czas miksując. Do utartej masy dodawaj sypie składniki, cały czas miksując. Gotowe ciasto podziel na dwie połowy. Jedną z nich
owiń w folię spożywczą i włóż na 2h do zamrażalnika. Drugą połowę rozwałkuj na ok. 0,5cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rozwałkowane ciasto i włóż do lodówki.MASA BUDYNIOWAZ litra
mleka odlej 3/4 szklanki o rozpuść w nim proszek budyniowy. Resztę
mleka zagotuj z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodaj proszek budyniowy. Po zagotowaniu gotuj przez chwilę na bardzo wolnym ogniu. Odstaw
budyń do przestygnięcia.
OWOCEOwoce umyj.
Śliwki przekrój na połowy i wyjmij z nich pestki.
Brzoskwinie przekrój na połowę, wyjmij pestki i pokrój w cienkie plastry.
Owoce przełóż do miski, zasyp je
cukrem i
cynamonem, wymieszaj dokładnie.WYKOŃCZENIEWyjmij blachę z
ciastem z lodówki. Wyłóż na nią przestudzony
budyń i rozprowadź go równomiernie po całym cieście. Następnie wyłóż na ciasto
owoce, tak aby mniej więcej były równo rozłożone po całej powierzchni ciasta. Na wierzch zetrzyj pozostałą, zamrożoną część ciasta.Piecz ok. 60. minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.Przed podaniem posyp
cukrem pudrem :)Smacznego :)

