Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 120g miękkiego
masła- 2 łyżki
mleka- 1
żółtko- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru- szczypta
soli- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 krople ekstraktu
migdałowego*na nadzienie- 200g suszonych fig- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/4 szklanki
brązowego cukru- 2 łyżeczki
soku z cytrynySposób przygotowania:1.
Masło miksujemy z
cukrem, aż będzie puszyste, następnie dodajemy
sól,
żółtko, ekstrakt,
mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ugniatamy ciasto ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.2.
Figi zalewamy szklanką
wody i gotujemy ok. 15 min, by zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ponownie zalewamy 1/2 szklanką
wody, dodajemy
cukier,
sok z cytryny,
sól i gotujemy do uzyskania konsystencji
dżemu, ok. 30 min. (od czasu do czasu mieszamy, uważać by nie przypalić). Wszystko studzimy.3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty szerokości 12 cm. Na środku wzdłuż prostokąta kładziemy nadzienie, zawijamy brzegi do środka, tak by lekko na siebie zachodziły, delikatnie przyciskamy. Każdy taki rulon kroimy na małe
ciasteczka i układamy (szwami na dole) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor.