Wykonanie
5. czerwca nazywany jest dniem
truskawki. Z tej okazji mam dla Was kolejny wypiek z
truskawkami w roli głównej. To niezwykle delikatne i orzeźwiające ciasto jest idealne do popołudniowej
kawki, czy też wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Spróbujcie :)przepis na blachę o wymiarach 32cmx23cm

Ciasto:(przepis na jedną porcję)120g niesolonego
masła140g
cukru trzcinowego2 duże
jajka2 łyżeczki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyłyżeczka ekstraktu z
wanilii300g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
galaretki truskawkowejszczypta
soli200ml
maślankiMasło potnij na mniejsze kawałki, przełóż do malaksera i ubij na jednolita masę. Cały czas ubijając, dodawaj
cukier. Następnie dodawaj po jednym
jajku i dalej ubijaj na wolnych obrotach. Na koniec dodaj ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny.W misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
galaretkę i
sól. Tak przygotowaną mieszankę dosypuj małymi porcjami do ciasta, naprzemiennie dodając także
maślankę. Gdy masa będzie już jednolita, przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.W ten sam sposób upiecz drugi placek.Krem
cytrynowy250g kremowego
serka100g
cukru trzcinowego100g
truskawek pokrojonych w kostkę300ml
śmietany kremówki3 łyżeczki
soku z cytryny+
truskawki do dekoracjiW dużej misce ubij
serek z 50g
cukru na gładką masę. Dodaj posiekane
truskawki i wymieszaj.Kremówkę ubij z
sokiem z cytryny, tak aby powstała delikatna piana. Kontynuuj ubijanie na średnich obrotach, dodając pozostałą część
cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Następnie przełóż połowę masy do
serka, delikatnie wymieszaj, a następnie powtórz czynność z pozostałą częścią ubitej
śmietany.Połowę kremu przełóż na wierzch wystudzonego
spodu, wyrównaj i przykryj drugim
spodem. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj i udekoruj świeżymi
truskawkami. Wstaw do ldówki na kilka godzin, aby ciasto się schłodziło.Smacznego :)

