ßßß Cookit - przepis na Strawberry Sheet Cake with Lemon Frosting

Strawberry Sheet Cake with Lemon Frosting

nazwa

Wykonanie

5. czerwca nazywany jest dniem truskawki. Z tej okazji mam dla Was kolejny wypiek z truskawkami w roli głównej. To niezwykle delikatne i orzeźwiające ciasto jest idealne do popołudniowej kawki, czy też wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Spróbujcie :)
przepis na blachę o wymiarach 32cmx23cm
Ciasto:
(przepis na jedną porcję)
120g niesolonego masła
140g cukru trzcinowego
2 duże jajka
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu z wanilii
300g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki galaretki truskawkowej
szczypta soli
200ml maślanki
Masło potnij na mniejsze kawałki, przełóż do malaksera i ubij na jednolita masę. Cały czas ubijając, dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym jajku i dalej ubijaj na wolnych obrotach. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, galaretkę i sól. Tak przygotowaną mieszankę dosypuj małymi porcjami do ciasta, naprzemiennie dodając także maślankę. Gdy masa będzie już jednolita, przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
W ten sam sposób upiecz drugi placek.
Krem cytrynowy
250g kremowego serka
100g cukru trzcinowego
100g truskawek pokrojonych w kostkę
300ml śmietany kremówki
3 łyżeczki soku z cytryny
+ truskawki do dekoracji
W dużej misce ubij serek z 50g cukru na gładką masę. Dodaj posiekane truskawki i wymieszaj.
Kremówkę ubij z sokiem z cytryny, tak aby powstała delikatna piana. Kontynuuj ubijanie na średnich obrotach, dodając pozostałą część cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Następnie przełóż połowę masy do serka, delikatnie wymieszaj, a następnie powtórz czynność z pozostałą częścią ubitej śmietany.
Połowę kremu przełóż na wierzch wystudzonego spodu, wyrównaj i przykryj drugim spodem. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj i udekoruj świeżymi truskawkami. Wstaw do ldówki na kilka godzin, aby ciasto się schłodziło.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/strawberry-sheet-cake-z-kremem.html