Wykonanie

Słowo "tort" zawsze wywoływało u mnie przyjemne dreszcze ekscytacji, ale też wzbudzało pewne obawy. Czułam się onieśmielona samą perspektywą pieczenia "mitycznego"
biszkoptu, o którym Babcia Marcina opowiadała niesłychane historie, takie jak, na przykład, chodzenie przy nim na paluszkach i ściszanie głosu, gdy się piecze, ponieważ nawet delikatne fale dźwiękowe mogą sprawić, że opadnie...Czy to prawda? Nie wiem, ale jednego jestem pewna: że temat ten od dawna wzbudza poruszenie i kobiety czasami latami szukają idealnego, niezawodnego przepisu. Ja też już kilka
razy zmagałam się z tym samym problemem i nigdy nie mogłam dojść do przyczyny porażki, w końcu ROBIŁAM WSZYSTKO TAK JAK ZAWSZE!Tym razem jednak wiosenna pogoda za oknem i mój
szampański nastrój (oraz brak czasu, puff, przyziemne!) sprawiły, że musiałam znaleźć przepis, który mnie NIE ZAWIEDZIE. Koniec końców, w mojej kuchni narodził się tort, który jest nie tylko BANALNIE PROSTY, ale też szybki, NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..?Tak czy siak, OTO JEST.


Składniki:CIASTO:4 szklanki + 2 łyżki
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1 szklanka
masła w temp.pokojowej2 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (polecam domowy z tego przepisu)4
jaja w temp. pokojowej2 szklanki
maślankiPRZEŁOŻENIE:230 g
białej czekolady, połamanej2 łyżki
masła2/3 szklanki
śmietany kremówki do ciast+
truskawki (ok. 1 opakowanie)Przygotowanie:W sporej misce wymieszaj :
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Utrzyj
masło z
cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste.Dodaj ekstrakt
waniliowy i
jaja (po jednym na raz), mieszaj. Na koniec dodaj
maślankę, wszystko dokładnie połącz.Powoli dodawaj
mąkę, wymieszaj.Wlej masę do 2 okrągłych foremek 23 cm (jeśli nie są silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia).Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h.Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy
biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki.Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej
śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka.Do miseczki włóż połamaną na kawałki
czekoladę i
masło. Zalej gorącą
śmietanką, zostaw na kilka minut, po czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji
bitej śmietany.Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy
tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z
białej czekolady i obłóż pokrojonymi
truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi
truskawkami.Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając z twardego papieru (złożonego na pół) trójkąty, na których napiszesz swoje życzenia. Używając dobrego kleju, posmaruj wnętrze trójkątów i nałóż je na kawałek złotego( lub innego koloru) sznurka i dociśnij, by wszystko ładnie się skleiło. Przywiąż banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany!P.S.
Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż na nim kromkę
chleba.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!