Wykonanie
Tradycyjne włoskie
ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;)

Składniki:350 gramów
mąki pszennej150 gramów
cukru pudru2 łyżki zmiażdżonego
anyżułyżeczka ekstraktu
waniliowego2
jajka100 gram
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka otarta z jednej
cytryny3 łyżki
soku z cytryny
Wykonanie:
Nasiona anyżu rozdrobnić.
Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą
mąkę,
sól,
jajka,
cukier, miękkie
masło, skórkę oraz
sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i
proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki.
Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)Smacznego;)