ßßß Cookit - przepis na Anyżkowe ciasteczka z maszynki

Anyżkowe ciasteczka z maszynki

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;)
Składniki:
350 gramów mąki pszennej
150 gramów cukru pudru
2 łyżki zmiażdżonego anyżu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
100 gram masła
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/anyzkowe-ciasteczka-z-maszynki.html