ßßß
Składniki:350 gramów mąki pszennej150 gramów cukru pudru2 łyżki zmiażdżonego anyżułyżeczka ekstraktu waniliowego2 jajka100 gram masłałyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliskórka otarta z jednej cytryny3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstraktwaniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)Smacznego;)