Wykonanie
Lawenda jest częstym motywem wszelkich drobiazgów do domu, mieszkania,znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym,zdobi nasze ogrody...a dlaczego nie wykorzystać jej również w kuchni...
Lawenda jest doskonałym dodatkiem do wypieków, a z domieszką
cytryny i
migdałów tworzy wyjątkowy oryginalny smak.
Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych
migdałów250 g
mąki pszennej200
cukru pudru160 g
masła4
jajkaskórka starta z jednej
cytrynyłyżeczka
proszku do pieczenia25 ml
soku z cytrynyszczypta
soliGlazura:140 g
cukru pudrusok z jednej
cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)
Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy
cukier puder. Dodajemy
skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym
jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy
mąkę, póżniej zmielone
migdały,
proszek do pieczenia i
sól. Na końcu wlewamy
sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i oproszonej
mąką. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka.Glazura:
Cukier puder ucieramy z
sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (gdy
lukier okazałby się za rzadki w konsystencji dodajemy więcej
cukru pudru, jak za gęsty - soku).