ßßß Cookit - przepis na Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami

Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami

nazwa

Wykonanie

Lawenda jest częstym motywem wszelkich drobiazgów do domu, mieszkania,
znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym,
zdobi nasze ogrody
...a dlaczego nie wykorzystać jej również w kuchni...
Lawenda jest doskonałym dodatkiem do wypieków, a z domieszką cytryny i migdałów tworzy wyjątkowy oryginalny smak.
Ciasto:
6 gałązek lawendy
70 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
200 cukru pudru
160 g masła
4 jajka
skórka starta z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
25 ml soku z cytryny
szczypta soli
Glazura:
140 g cukru pudru
sok z jednej cytryny
odrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)
Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka.
Glazura:
Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (gdy lukier okazałby się za rzadki w konsystencji dodajemy więcej cukru pudru, jak za gęsty - soku).
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/06/ciasto-lawendowe-z-cytryna-i-migdaami.html