Wykonanie
Aromatyczne, niezwykle charakterystyczne w smaku babeczki lawendowe z nutą
cytrynową i
migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni.
Ciasto Lawendowe z
Cytryną i
Migdałami - Składniki : (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych
migdałów250 g
mąki pszennej200
cukru pudru160 g
masła4
jajkaskórka starta z jednej
cytrynyłyżeczka
proszku do pieczenia25 ml
soku z cytrynyszczypta
soliGlazura:140 g
cukru pudrusok z jednej
cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)
Ciasto Lawendowe z
Cytryną i
Migdałami - Sposób przygotowania:
Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy
cukier puder. Dodajemy
skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym
jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy
mąkę, zmielone
migdały i dodajemy
proszek do pieczenia oraz
sól. Na końcu wlewamy
sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.Glazura:
Cukier puder ucieramy z
sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (powstanie kolor lawendowy)Z niemal tych samych składników możemy również przygotować ciasto lawendowe .