Wykonanie
Leniwy niedzielny poranek, biało za oknem, zimno, czas na
kawę i konkretne śniadanie.Jestem w klimacie kuchni angielskiej, ale za śniadaniami typu 'English breakfast' nie gustuję. Nie przepadam za ciężkim i tłustym jedzeniem, szczególnie rano. Jednak Anglicy mają parę świetnych propozycji w menu na rano, a jedną z nich są bułeczki scones.Postanowiłam wykorzystać podsmażony
bekon z klasycznego angielskiego śniadania i te właśnie, moje ulubione, bułeczki.Scones są genialne na szybki wypiek poranny; przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kilkanaście.A nie ma niczego, może prawie niczego, tak dobrego, jak ciepłe bułeczki na śniadanie.BUŁECZKI Z
CHEDDAREM
Dzisiejsze bułeczki nie będą na słodko. Żeby móc je połączyć z
bekonem typowym dla 'English breakfast' muszą być wytrawne. I będą, z odrobiną
soli i z
cheddarem.

Składniki:225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75g
masła1
jajko, ubite90ml
maślanki, ewentualnie
mleka; wtedy można dodać do
mleka trochę
soku z cytrynyszczypta
soli75g
sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach

Jak zrobiłam:1. Rozgrzałam piekarnik do 180'C. W misce wymieszałam przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dodałam rozdrobnione
masło i czubkami palców połączyłam je z
mąką. Powstało grudkowate ciasto.2. Dodałam starty
cheddar, wmieszałam w ciasto.3. Dodałam ubite
jajko, mieszałam widelcem aż się połączyło z masą, a
potem maślankę i szybko wyrobiłam ciasto o zbitej konsystencji. Nie należy go dokładnie wyrabiać, tylko tak, żeby składniki się połączyły.4. Rozpłaszczyłam ciasto wałkiem na gruby, około 2cm, placek. Wycięłam w nim kółka o średnicy około 5cm. Ciasta starcza na 10 - 11 bułeczek. Wierzch krążków posmarowałam
maślanką.

5. Krążki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam ją do piekarnika. Piekłam przez około 15 minut (często wystarcza 12).


Scones są już gotowe. Najlepsze są oczywiście ciepłe, prosto z piekarnika. A do nich świeże
masło,
cheddar, albo typowy dla brytyjskiego śniadania podsmażony
bekon albo
chudy boczek.Ja wykorzystałam ogonówkę, która okazała się doskonała do scones z
cheddarem.


Ale można i z
serem i z ogonówką, i takie są najlepsze.


Ja lubię również scones w wersji słonej w połączeniu ze słodkim smakiem, na przykład z dodatkiem
konfitury czy
miodu.