ßßß Cookit - przepis na Sałatka jaglano-warzywna z pesto z botwinki i oleju rzepakowego

Sałatka jaglano-warzywna z pesto z botwinki i oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Sałatka w stylu slow food. Składa się z samych zdrowych, sezonowych i ekologicznych produktów. Mamy tutaj kaszę jaglaną, uważaną za jedną z najzdrowszych kasz. Wraz z nią warzywa: marchew i buraczki prosto z ogródka, paprykę z przydomowej szklarni, a także olej rzepakowy, nazwany oliwą Północy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy włączyć go do naszej codziennej diety, która przeważnie jest tak bardzo uboga w owy składnik.
porcja dla dwóch osób
Sałatka
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
duża marchew
pół czerwonej papryki
pół pora (biała część)
mały, ugotowany buraczek
40g bryndzy
+ 4 łyżki pesto z botwinki i oleju rzepakowego
+ łyżka oleju rzepakowego
Pesto z botwinki i oleju rzepakowego
pęczek młodych liści botwinki
50g twardej goudy, startej na tarce o małych oczkach
ząbek czosnku
50g uprażonych ziaren słonecznika
1/4 szklanki oleju rzepakowego
sól himalajska
PESTO:
Liście botwinki drobno posiekaj, przełóż do naczynia blendera. Dodaj starty ser, posiekamy ząbek czosnku, uprażone ziarna słonecznika i dopraw solą. Dolej olej rzepakowy i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W razie potrzeby, można dodać więcej oleju. Gotowe pesto przełóż do słoiczka. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.
SAŁATKA:
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim posiekany drobno por. Gdy już się zeszkli, dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i marchew pokrojoną w talarki. Smaż ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do miski przełóż kaszę jaglaną, dodaj 4 łyżki pesto i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż podsmażone warzywa i buraczka pokrojonego w drobną kostką. Całość dokładnie wymieszaj. Bryndzę pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na wierzchu sałatki.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/saatka-jaglano-warzywna-z-pesto-z.html