Wykonanie
Sałatka w stylu slow food. Składa się z samych zdrowych, sezonowych i ekologicznych produktów. Mamy tutaj
kaszę jaglaną, uważaną za jedną z najzdrowszych
kasz. Wraz z nią warzywa:
marchew i
buraczki prosto z ogródka,
paprykę z przydomowej szklarni, a także
olej rzepakowy, nazwany
oliwą Północy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy włączyć go do naszej codziennej diety, która przeważnie jest tak bardzo uboga w owy składnik.porcja dla dwóch osób
Sałatka5 łyżek ugotowanej
kaszy jaglanejduża
marchewpół
czerwonej paprykipół
pora (biała część)mały, ugotowany
buraczek40g
bryndzy+ 4 łyżki pesto z
botwinki i
oleju rzepakowego+ łyżka
oleju rzepakowegoPesto z
botwinki i
oleju rzepakowegopęczek
młodych liści
botwinki50g twardej goudy, startej na tarce o małych oczkachząbek
czosnku50g uprażonych
ziaren słonecznika1/4 szklanki
oleju rzepakowegosól himalajskaPESTO:Liście
botwinki drobno posiekaj, przełóż do naczynia blendera. Dodaj
starty ser, posiekamy ząbek
czosnku, uprażone
ziarna słonecznika i dopraw
solą. Dolej
olej rzepakowy i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W razie potrzeby, można dodać więcej
oleju. Gotowe pesto przełóż do słoiczka. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.
SAŁATKA:Na patelni rozgrzej
olej rzepakowy. Podsmaż na nim posiekany drobno
por. Gdy już się zeszkli, dodaj
paprykę pokrojoną w drobną kostkę i
marchew pokrojoną w talarki. Smaż ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do miski przełóż
kaszę jaglaną, dodaj 4 łyżki pesto i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż podsmażone warzywa i
buraczka pokrojonego w drobną kostką. Całość dokładnie wymieszaj.
Bryndzę pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na wierzchu sałatki.
