Wykonanie
Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego
groszku. Sami przyznacie, że tak podana
marchewka - z zieloną czuprynką będzie ozdobą każdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposób przygotowana zachowuje na pewno więcej wartości odżywczych niż gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.Składniki:
pęczek
młodej marchewkikilka ząbków
czosnkutymianek lub
estragonsól gruboziarnista
olej rzepakowy - kilka łyżek
miód - 1 łyżkaWykonanie:
marchewkę umyć, obrać pozostawiając kilkucentymetrowe zielone łodyżki dla ozdoby, przekroić na pół. Obrać
czosnekmarchewki,
czosnek i gałązki
tymianku ułożyć w naczyniu żaroodpornympolać kilkoma łyżkami
oleju i
miodem. Posypać
solą. Podlać 2-3 łyżkami gorącej
wodypiec w nagrzanym piekarniku do 200°C.
Marchewki mają pozostać chrupiącepodawać jako dodatek do drugiego daniaŻYCZĘ SMACZNEGO !