ßßß Cookit - przepis na Młoda marchewka z piekarnika

Młoda marchewka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką będzie ozdobą każdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposób przygotowana zachowuje na pewno więcej wartości odżywczych niż gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.
Składniki:
pęczek młodej marchewki
kilka ząbków czosnku
tymianek lub estragon
sól gruboziarnista
olej rzepakowy - kilka łyżek
miód - 1 łyżka
Wykonanie:
marchewkę umyć, obrać pozostawiając kilkucentymetrowe zielone łodyżki dla ozdoby, przekroić na pół. Obrać czosnek
marchewki, czosnek i gałązki tymianku ułożyć w naczyniu żaroodpornym
polać kilkoma łyżkami oleju i miodem. Posypać solą. Podlać 2-3 łyżkami gorącej wody
piec w nagrzanym piekarniku do 200°C. Marchewki mają pozostać chrupiące
podawać jako dodatek do drugiego dania
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/mloda-marchewka-z-piekarnika.html